Модернизират уличното осветление в 10 русенски населени места

4
Община Русе ще инсталира 14 фотоволтаични централи
Община Русе ще инсталира 14 фотоволтаични централи Снимка: Община Русе

Община Русе ще инсталира 14 фотоволтаични централи

Община Русе започва мащабен проект за модернизиране на уличното осветление в 10 населени места на територията си. Чрез инсталиране на фотоволтаични системи (ФЕЦ) ще се постигне не само значителна икономия на енергия, но и ще се подобрят условията за живот на жителите.

Проектът на стойност 1 288 056 лева с ДДС се финансира изцяло от Националния план за възстановяване и устойчивост. Той е с иновативен характер за България, тъй като е първият по рода си, който обхваща цялостното модернизиране на уличното осветление в малки населени места.

В рамките на проекта ще бъдат изградени 14 ФЕЦ, разположени върху покривите на общински сгради и имоти. Тези централи ще произвеждат електрическа енергия за захранване на уличното осветление в 10 населени места: Басарбово, Мартен (3 ФЕЦ), Николово (2 ФЕЦ), Сандрово, Просена, Семерджиево, Ново село, Червена вода (2 ФЕЦ), Тетово и Хотанца. Очаква се новите ФЕЦ да намалят разходите за улично осветление в тези села с минимум 90%.

Проектът ще допринесе за повишаване на безопасността на движението, благодарение на по-доброто осветление през нощта, което ще намали риска от пътнотранспортни произшествия. Модернизацията ще създаде и по-комфортна среда за жителите, а производството на електроенергия от слънчева енергия ще допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове.

Очаква се реализираната икономия на енергия и разходи да отвори нови възможности за инвестиции във възобновяеми източници и разработване на системи за мониторинг и управление на енергията на системите за улично осветление. Тази система ще осигури на кметствата гъвкавост при управлението на уличното осветление.

Предимства на проекта:

  • Значителна икономия на енергия и разходи
  • Подобрена безопасност на движението
  • По-комфортна среда за жителите
  • Намаляване на емисиите на парникови газове
  • Възможности за инвестиции във възобновяеми източници
  • Гъвкаво управление на уличното осветление
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    ;;;;
    в града НИ кога ще има осветление ? .....
  • 0
    6
    Your name
    Запазената ни марка е вече: "Не пускайте съпругата ми на работното ми място, защото правя кекс с подчинена колежка". Да ама не. То не било кекс, а ми било чи-ки-ри-ки.
  • 0
    5
    my name
    Стремглаво пропадаме във всички направления, градът ни е вече в долната половина по развитие, пълно безхаберие е вече запазената ни марка.
  • -1
    4
    До 3
    От фотоволтаичният парк построен в село Низофо, върху частните ливади на един безумен сексуален маниак с арабски проиход. Абе не си ли чувал че секса ще спаси света? Нашият арабин вече е тръгнал да спасява света с безразборен ксекс. Жалко само за трите малки НЕ НЕ гърчета
  • 8
    3
    До 2
    Да бе! Ами ДРУГОТО от къде ще дойде?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари