Модернизират девет училища в община Русе

1
Финансиране от МОН подобрява учебната среда за учениците
Финансиране от МОН подобрява учебната среда за учениците Снимка: Община Русе

Финансиране от МОН подобрява учебната среда за учениците

Девет училища в община Русе ще бъдат обновени със съвременни класни стаи през предстоящата учебна година. Това стана възможно благодарение на финансиране от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Програмата цели да осигури равен достъп до качествено образование и да повиши нивото на образователния процес, развивайки компетенциите и уменията на децата и учениците.

Одобрени училища и разпределение на средствата

Сред деветте училища, които ще получат финансиране, са държавни и общински учебни заведения. Отпуснатите средства възлизат на обща сума от 139 579 лева и ще бъдат разпределени между следните училища:

  • ОУ "Ангел Кънчев"
  • ОУ "Иван Вазов"
  • СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ"
  • ОУ "Олимпи Панов"
  • СУ "Христо Ботев" в Русе
  • ОУ "Христо Смирненски" в Долапите
  • ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Семерджиево

Двете държавни учебни заведения, които също ще бъдат обновени, са:

  • Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети"
  • Професионалната гимназия по транспорт

Обновяване и оборудване на учебните помещения

Финансирането ще позволи на училищата да обновят учебните кабинети, в които учениците ще се обучават по предмети като български език и литература, история и цивилизации, философия, чужди езици, география и икономика, технологии и предприемачество. Също така ще бъдат обновени и стаите за занимания по интереси, библиотеки и кътове за четене, които да подпомагат целодневната организация на учебния ден.

Училищата ще могат да закупят учебна литература за изучаване на чужди езици, художествена литература, сборници и речници, стенни карти, табла и атласи, портрети на революционери и писатели, и други необходими материали. Класните стаи ще бъдат обзаведени съобразно изучавания учебен предмет, включително с тематични ученически маси, фототапети и други.

Срок за изпълнение на проекта

Министерството на образованието и науката е поставило срок за оборудването на новите класни стаи – те трябва да бъдат напълно готови до 30 юни 2025 година. Това ще даде възможност на учениците от община Русе да се обучават в модерна и стимулираща среда, която да подпомага тяхното развитие и образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    даже
    По-тъпи са.
  • 2
    1
    Спонсор
    МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ ИМ ЛИ ША УЧАТ В ТЯХ, ЩОТО СА ТЪПИ КАТО ДЕЦАТА СИ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари