Млекопроизводител: На нашия пазар заблуждават потребителя

2
Стока, която не е произведена в България, се етикира като български продукт, заяви Владислав Михайлов
Стока, която не е произведена в България, се етикира като български продукт, заяви Владислав Михайлов Видео: NOVA

Стока, която не е произведена в България, се етикира като български продукт, заяви Владислав Михайлов

Проблемът със скъпото българско мляко и евтиното вносно мляко от Украйна нараства, алармират представители на българските млекопреработвателни предприятия. Основна причина за това е ниската цена на украинската суровина, която поставя местните производители в неравностойно положение на вътрешния пазар. Тази тенденция, според тях, може да доведе до сериозни последствия както за българските предприятия, така и за потребителите.

Украинското мляко на българския пазар – нерегламентирана продажба и съмнително качество

Владислав Михайлов, представител на Асоциацията на млекопроизводителите, обясни в предаването „Събуди се” по NOVA, че на българския пазар нерегламентирано се пласира вносна продукция, която често се етикира като произведена в България. „Не е ясно какво е качеството ѝ”, заяви той. „Това е форма на заблуда на потребителя, тъй като продуктът се представя като български, а в действителност идва отвън.”

Тази практика нанася сериозни щети на българските предприятия, които са изправени пред трудности да продадат своята продукция на фона на евтиното украинско мляко. „Продукцията ни стои в склада”, добавя Михайлов, като отбелязва, че голяма част от млякото на българските мандри не достига до пазарите.

Нужда от засилен контрол и проверки

За да се справи с този проблем, Асоциацията на млекопроизводителите настоява за по-строг контрол от страна на институциите. Владислав Михайлов призова Агенцията по безопасност на храните да започне целеви проверки, които да ограничат нерегламентирания внос и да гарантират качеството на продуктите на пазара. Според него, такива мерки биха довели до повече ред и дисциплина в сектора.

Особено притеснително е, че проблемът може да се задълбочи около празничния период – Коледа и Нова година, когато потреблението на мляко и млечни продукти традиционно нараства. Българските производители се страхуват, че нерегламентираният внос ще наводни пазара и ще постави допълнителен натиск върху тяхната продукция.

Рискове за потребителите

Освен производителите, от тази ситуация страдат и потребителите, които не са сигурни какво точно купуват. Вносните продукти може да се окажат с по-ниско качество, което обаче не е ясно обозначено на етикетите. Така потребителите се заблуждават, че купуват българско мляко, докато в действителност получават вносна стока с неясен произход.

Михайлов подчертава, че тази практика не само че е вредна за българската икономика, но също така представлява риск за здравето на потребителите, ако качеството на млякото не отговаря на стандартите.

Българската млекопреработвателна индустрия – на кръстопът

Ситуацията на пазара на млечни продукти в България поставя местните производители пред сериозно изпитание. Конкуренцията с евтиното вносно мляко, особено от Украйна, създава условия за икономическа нестабилност в сектора. Местните предприятия не само губят пазари, но и са принудени да държат своята продукция в складове, което води до финансови загуби и заплаха за тяхното оцеляване.

От Асоциацията на млекопроизводителите настояват за бързи и ефективни мерки от страна на държавата, за да се ограничи нерегламентираният внос и да се гарантира, че българските продукти ще могат да се конкурират на пазара на равни начала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари