Млад лекар издаде фотокнига "Архитектурата на град Русе"

162
Русенският медик /вляво/ е и любител фотограф
Русенският медик /вляво/ е и любител фотограф Снимка: Виктория Петрова / БНР

Русенският медик е и любител фотограф

Млад лекар от Русе представи на света впечатляваща фотокнига, озаглавена "Архитектурата на град Русе". Христо Христов, който освен лекар е и запален любител фотограф, насочва обектива си към богатото архитектурно наследство на родния си град, обединявайки страстта си към историята и архитектурата.

В своята фотокнига Христов включва снимки на 310 архитектурни обекта, като всеки от тях разкрива уникалната атмосфера на Русе. Книгата не е просто събирателна от снимки, а и послание за гордост и съхранение на културното наследство на България. "Това е моята мисия," споделя пред БНР авторът. "Не само хората в Русе, а и цялата страна трябва да се гордеят със своето архитектурно богатство, култура и бит. Важно е да съхраним тези ценности и да ги предадем на бъдещите поколения, така че когато отидем в чужбина, да се гордеем, че сме българи и русенци."

Идеята за книгата възниква благодарение на дядото на Христов, Христо Маринов, на когото младият лекар е кръстен. Дядо му, по професия строител, участвал в изграждането на множество сгради през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, включително ремонтите на бившия партиен дом и Доходното здание. "Реших да посветя тази книга на него и да заснема всички сгради – да ги покажа в настоящия им вид," споделя Христов.

Първата му фотокнига, издадена през 2021 година, съдържа 50 забележителности на града, но новото издание разширява и доразвива този проект. В допълнение към снимките, Христов включва информация за годината на построяване, името и местоположението на всяка сграда. Сградите са систематизирани според тяхното предназначение, като сред тях се откриват жилищни и обществени сгради, културни и финансови институции, лечебни заведения и други.

Една от най-забележителните сгради, за която Христов разказва, е къщата на братята Димитър и Теньо Мантови – търговци на тютюн от началото на 20-ти век. Къщата, разположена близо до регионална библиотека "Любен Каравелов", крие интересна история – собственикът Димитър Мантов е бил директор на милицията и от дома му до нея е имало тунел.

Сред другите забележителни обекти е къщата на рода Вентура – паметник на културата, свързан с историята на Русе. Настоящият ѝ собственик Борислав Стойков споделя, че сградата е била собственост на неговите предци, които са били крупни търговци на мебели. В миналото сградата е служила за обществено хранене и е била емблематична за града, известна като хотел "Варшава".

Русенката Розалина Димитрова подчертава, че архитектурата на града има потенциала да привлича множество посетители както от България, така и от чужбина. "Сградите ни са уникални. Има си арменска махала, еврейска махала. Наследството, което имаме от Мидхад паша – тази къща си стои (Къщата на Калиопа – бел. ред.), музей е."

Друг интересен обект, който привлича вниманието, е крепостта "Сексагинта Приста", датираща от римско време. Екскурзоводът Николай Митев разказва за бункер, изграден в началото на крепостта, където по време на Втората световна война са се укривали германски войници. Днес бункерът е отворен за посетители и разкрива интересни архитектурни артефакти, открити при реставрацията му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    149
    Пиша
    На много добра локация се намира сувенирният магазин до Русенският Университет. Освен книгата си взех и магнитчета и ключодържател.
  • -3
    148
    ***********************************************
    В една болница родили германка, рускиня и еврейка, обаче лекарите объркали бебетата. Дошли бащите да оправят положението. Германецът извикал: - Хайл Хитлер! Едно от бебетата се изпънало и той доволен си го взел. Руснакът посегнал и той си взел едно. Евреинът го попитал: - Как разбра кое да вземеш? А руснакът отговорил: - Германецът като извика "Хайл Хитлер", моето сви юмруче, а твоето се наака.
  • -3
    147
    *************************************************
    Нотр дам дьо Пари. Събота. Моше пристига със самолета за уикенда в Париж. Отива да види храма. Там е пълно с хора. Любопитен, Моше се смесва с хората. Вратите се отварят и тълпата го повлича. Оказва се, че има безплатно покръстване. Той се опитва да се измъкне от тълпата, но тя е толкова плътна, че го докарва до кюрето. Моше се опитва да каже нещо, но няма въздух. - Как се казваш?-пита го кюрето. - Моше,-едва изхриптява Моше. - Е, вечи си Мишел и го удря с мократа китка по челото. Тълпата го изхвърля навън. Той е потресен. Вади си мобифона и звъни на жена си. - Сара. Искам да ти кажа нещо страшно. - Не ме занимавай с глупости, разговарям с мама.-и затваря. Звъни на дъщеря си. - Ребека, обажда се баща ти. - Не ме занимавай с глупости, в кафенето съм с приятели.-и затваря. Моше стои още по-потресен и измърморва. - Да му е*а майката! От 15 минути съм християнин и вече мразя двама евреи!
  • -3
    146
    *******************************************************
    Погребват стар евреин. Равина: - Нека някой да каже добри думи за покойника. Всички мълчат. В един момент се чува глас от задните редове: - Брат му беше по-лош от него!
  • 3
    145
    235
    Поздравления за видеата с кюар кодове те и продават много голяма стойност.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...