Млад италианец почина месец след ухапване от паяк отшелник

0
Паякът отшелник е познат още като паяк цигулка
Паякът отшелник е познат още като паяк цигулка Снимка: Архив

23-годишният мъж си е отишъл от септичен шок и полиорганна недостатъчност

23-годишен италианец загуби живота си, след като беше ухапан от отровен паяк отшелник, познат още като паяк цигулка.

Според информация от агенция АНСА, трагичният инцидент е вторият от този вид на Апенините това лято. След ухапването, младият мъж, на име Джузепе Русо, е бил приет в болница в южния италиански град Бари, където е починал днес на разсъмване. Причината за смъртта е септичен шок и полиорганна недостатъчност, след като Русо се е борил повече от месец с последствията от ухапването.

Инцидентът се случва само седмици след друг фатален случай, свързан с ухапване от паяк от същия вид. През юли, 52-годишният карабинер от Сицилия Франко Айело почина, след като също беше ухапан от кафяв цигулар.

Опасността от паяка цигулка

Паякът цигулка, известен научно като Loxosceles rufescens, е малък паяк с размер до 7,5 милиметра, който е разпространен в средиземноморските страни, Азия и Северна Америка. Името му идва от характерното петно с форма на цигулка, което се намира върху тялото му. Въпреки че е малък по размер, ухапването му може да бъде изключително опасно и дори смъртоносно, както показват последните трагични случаи в Италия.

Този вид паяк предпочита сухи места и често се заселва в пукнатини, градини и около домовете на хората. Макар че обикновено не е агресивен и избягва контакт с хората, ухапването му може да предизвика сериозни здравословни проблеми, особено ако не се потърси медицинска помощ навреме.

Според Световния каталог на паяците на Природонаучния музей в Берн, паякът цигулка е част от семейството Sicariidae и се среща в много страни по света. Ухапването от него може да предизвика некротизиращ ефект върху тъканите и в някои случаи да доведе до системни усложнения, както се е случило с жертвите в Италия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари