Мира Душкова: Атанас Далчев е поет, който следваме и като поетика, и като пример за житейска съдба

1
Преподавателят в Русенския университет говори за автора по повод на неговата 120-годишнина
Преподавателят в Русенския университет говори за автора по повод на неговата 120-годишнина Снимка: Facebook

Преподавателят в Русенския университет говори за автора по повод на неговата 120-годишнина

Атанас Далчев е поет, който ние продължаваме да следваме и като поетика, и като пример за житейска съдба. Това каза доц. Мира Душкова - ръководител на катедра "Български език, литература, история и изкуство" в Русенския университет, преподавател по "Най-нова българска литература" и поетеса, за представянето на броя на списание ЛИК "По дълбоките следи на Атанас Далчев". Събитието се състоя в Русе чрез видеовръзка с всички пресклубове на БТА в страната и в чужбина.

По думите на доц. Душкова списание ЛИК на БТА посвещава своя брой на един значим български поет, на значим европейски поет по повод на неговата 120-годишнина.

"Той ни е важен, защото това е поет, който знае какво да напише. По известната негова шега той пише само хубавите си стихотворения. Той пише само, когато трябва да напише стихотворение, когато не може да не напише стихотворение и ни е важен с това, че знае кога да не пише и това се превръща в негово дълго, дълго мълчание, което е пример за нас", каза доц. Душкова.

Тя обясни, че от списанието си е харесала споделени мисли, които поетът е поверявал на преводача Владимир Свинтила през годините.

"Далчев казва така: "около 30-те години на мен започна да ми става ясно, че на безсмислието и на еднообразието на живота човек се противопоставя със силата на художествените си илюзии. Всеки човек гради една приказка в себе си - и с нея се противопоставя на болестта, на страданието и на смъртта. В този смисъл изкуството ни прави свободни". Ще продължим да следваме поета и в следващите 120 години. Ще продължим да го обичаме, да го тълкуваме, да го четем", каза още доц. Душкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Мнение
    За Далчев казаното звучи...скучно, пошло и безлично...
  • 2
    6
    Ами
    Физиономия, която излъчва надменност.
  • 3
    5
    Повод за размисъл
    Кое е определящо в Русенски университет, за да заемеш, например длъжността ръководител на катедра, какъвто е случаят със сина млад професор на един бивш ръководител на учебното заведение и с госпожата в дадения случай като дъщеря на пенсиониран и близък до ръководството преподавател - родствените връзки или действителният, а не оформеният чрез платени публикации, академичен и научен капацитет? Човек трябва да е "сляп", за да не вижда семейно-родствените и приятелските обвързаности и мрежата от правещи се, че не виждат нищо послушковци, за да не забелязва всичко случващо се в това училище, а дали действително е място за учене на младите или такова, което задоволява лични, семейни, приятелски и партийни интереси?
  • 2
    4
    Roku
    Ужас! Толкова неграмотно изказване от човек с претенции да преподава език и литература не бях виждала.wqbwz
  • 3
    3
    Реално погледнато
    Изражението на лицето като изкуствена усмивка, присвитите устни и погледът говорят за позиране и маниерничене, а в мислите и душата - едно нищо. Но все пак, рекламирането и позирането са важни за някои хора. Типажът е близък до този на един "виден еколог", безкрайно влюбен в собствената си персона. Това ли имат студентите пред себе си в аудиториите?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари