Министерството на финансите отговори на запитване на русенски депутат

0
Людмила Петкова обяснява забавяне на вноски
Людмила Петкова обяснява забавяне на вноски Снимка: БНТ

Людмила Петкова обяснява забавяне на вноски

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова отговори писмено на въпроси, зададени от народния представител Златан Златанов от парламентарната група на "Възраждане". Запитването е свързано с твърдения за неправомерно задържани годишни изравнителни осигурителни вноски към Универсалния пенсионен фонд (УПФ).

В отговора си министър Петкова дава подробности по случая на Александър Ганчев, чиито вноски са били обект на проверка от Националната агенция за приходите (НАП). Според информацията, предоставена от НАП, за господин Ганчев са подадени декларации за годишни изравнителни вноски за 2017, 2019, 2020 и 2021 година, като сумите са били внесени в законоустановения срок.

Въпреки това, в хода на проверка от Дирекция "Контрол" на НАП са установени несъответствия между подадените от господин Ганчев годишни данъчни декларации и декларациите за осигурителни вноски. В опит да коригира тези несъответствия, Ганчев е подал нови декларации, което е довело до сторниране на преведените вноски на 12 юли 2023 година.

След подаден сигнал от Ганчев на 24 юни 2024 година, НАП е извършила нова проверка. В резултат на това, на 16 август 2024 година годишните изравнителни осигурителни вноски за въпросните години са били преведени обратно по индивидуалната партида на Ганчев в УПФ.

Министър Петкова уточнява, че за периода на забавяне - от 12 юли 2023 година до 16 август 2024 година - на господин Ганчев ще бъдат изплатени лихви за забава за всяка от засегнатите години.

По отношение на по-общите въпроси, зададени от народния представител Златанов, относно мащаба на подобни проблеми, министър Петкова заявява: "Към настоящия момент в НАП не са установени случаи на неправомерно задържани годишни изравнителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване в УПФ."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари