Милен Велчев: Очакват ни тежки времена!

0
Бившият министър на финансите заговори за финансова криза в еврозоната
Бившият министър на финансите заговори за финансова криза в еврозоната Видео: bTV

Бившият министър на финансите заговори за финансова криза в еврозоната

Има една негативна прогноза за Европа. Очакват ни тежки времена и може би някаква форма на финансова криза в еврозоната, произтичаща от лошото бюджетно състояние на редица държави, съчетано с политическата нестабилност. И в Италия, и във Франция бюджетните дефицити са в пъти над необходимото. Предстои съкращаване на бюджетните разходи и ако това не стане, предстоят финансови бури, които ще засегнат и нас може би“.

Това заяви бившият министър на финансите Милен Велчев в „Тази сутрин“ по bTV.

По думите на Велчев служебно правителство също би се справило с приемането ни в еврозоната, но е по-добре да има стабилно и редовно с хоризонт поне година.

Разбира се, че една твърда воля на коалиционно управление, което контролира мнозинство на гласовете силно помага да убедим нашите партньори, че искаме и заслужаваме да сме част от еврозоната. Едно стабилно управление може да предприеме категорични действия както за изпълняването на критериите за получаване на парите по ПВУ, така и да вземе мерки за изваждането на България от сивия списък по пране на пари“, коментира бившият финансов министър.

Според Милен Велчев трябва да следим всеки месец хода на инфлацията и да намерим правилния момент, в който да поискаме извънреден конвергентен доклад.

Трябва да се спазва максимално бюджетната дисциплина, да се преструктурират разходите, където е възможно и е желателно да се постигне по-нисък бюджетен дефицит, отколкото е заложен в бюджета. Неразумно е всяка година да гоним бюджетен дефицит от 3% в условията на икономически растеж. Актуализация на бюджета е необходима само когато приходите вървят толкова зле или политиците навлязат толкова дълбоко в популизма, че предварително планираният дефицит не може да бъде спазен и трябва да бъде надвишен. Надявам се и мисля, че няма да сме свидетели на такава актуализация“, допълни Велчев.

По думите му, ако трябва да търсим вина у управляващите за сегашното ниво на инфлацията, това са прекомерните бюджетни разходи през последните една-две години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    """""""""""""""""""
    Ако някой е виновен за всичко в света, то той е руснак! Ако на някой му е длъжен целия свят, то той е украинец! Ако на някой му е виновен целия свят, то той е българин!
  • 1
    8
    към Over Lord
    Не са виновни великите сили ами великите селяци и глупаци,простаци от българският парламент.Не са за подценяване и чикиджиите от местните общински съвети и кметства.Диви малоумници.
  • 5
    7
    До Дуньо П.
    Не,не е на НДСВ продукт,грешка.Продукт е на БКП,ДС,комсомола че накрая на "Мултигруп".Царя ,Аз и ти ли го докарахме или мултаците? Нали човек на 6 -ГУ дълго време го е следял и докладвал какви въжделения има Г-н СакскобургГотски? Всяка нова песен е стара и на нов глас.Това е.Другите не са по различни.
  • 3
    6
    OverLord
    За България най доброто е да бъде неутрална със статут на офшорка. Нещо като Конфедерация Швейцария. Обаче Великите сили не позволяват това да стане.
  • 9
    5
    Дуньо П.
    Този е продукт на НДСВ,по конкретно на С.Сакскобургготски. Човек, който добре борави с парите, особено когато те са от държавната хазна.Не съм му броил хотелите по морето,само знам,че не са един,два.То не бяха странни снимки с яхти далеч от Родината,засмукване на денги по второ направление,охолен живот и т.н.Днес кучетата като мен си лаят,"наш" Милен ще си го премести в десния крачол и така до днес и за в бъдеще.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари