Милен Керемедчиев: България е единствената страна, която угоди на Урсула фон дер Лайен

0
Как страната ни не защити националните си интереси при номинирането на еврокомисари
Как страната ни не защити националните си интереси при номинирането на еврокомисари Видео: NOVA

Как страната ни не защити националните си интереси при номинирането на еврокомисари

България е трябвало да излъчи само един кандидат за еврокомисар и да заяви ясно за кой ресор се бори. Това мнение изрази бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Керемедчиев отбеляза, че страната ни е единствената сред 27-те държави членки на Европейския съюз, която предложи две кандидатури за еврокомисар, като по този начин е угодила на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той подчерта, че това не е първият подобен случай, като предишните кандидатури включват Даниел Лорер и Илияна Иванова.

„Всички останали държави постъпиха по друг начин. Те ясно заявиха: „Смятаме, че този ресор най-добре отговаря на националните ни интереси и предлагаме най-добрия експерт за тази позиция.“ България, обаче, предостави две имена и остави решението на г-жа фон дер Лайен кой да бъде българският представител в Европейската комисия. Още по-притеснително е, че не заявихме конкретен ресор, който защитаваме с тези кандидати“, обясни Керемедчиев.

Той добави, че страната ни не е поставила своите национални приоритети на масата на преговорите. Вместо това, според него, България е предложила имена и е изчакала да види как ще се разпределят ресорите, без ясна стратегия или борба за конкретна област.

Керемедчиев смята, че българският кандидат ще има само седмица да се подготви за ресора, който му бъде възложен, което показва слабостта на страната ни като член на Европейския съюз. Според него, България е пропиляла сериозен шанс, като не е заявила ясно претенции за ресора „Разширяване“, който би бил в съответствие с нашите интереси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари