Михаил Кръстев: Всеки втори лев ще е от пенсии

0
Около 30% от семейния бюджет идва от пенсии, сочат данни за третото тримесечие на миналата година
Около 30% от семейния бюджет идва от пенсии, сочат данни за третото тримесечие на миналата година Снимка: БГНЕС

Около 30% от семейния бюджет идва от пенсии, сочат данни за третото тримесечие на миналата година

Пенсиите стават все по-значим източник на доходи за българските домакинства, сочи анализ на Икономическия институт на Българската академия на науките. През третото тримесечие на миналата година около 30% от доходите в семейния бюджет са дошли от пенсии, като това подчертава застаряващото население и зависимостта на домакинствата от този източник на средства. За последните 12 месеца доходите на възрастните хора в страната са се увеличили средно с 120 лева, но този ръст остава недостатъчен, за да покрие нарастващите разходи за живот.

Според доц. Теодора Пенева от Института за икономически изследвания на БАН, пенсионната система в България не бива да се разглежда като „огромна разходна дупка“. Средната пенсия в момента е едва 900 лева, което е далеч под необходимата издръжка за живот. Въпреки че има проблеми с пенсионния дефицит и трудности в бизнеса, не бива да се подценява нуждата от адекватни доходи за пенсионерите.

Един от основните проблеми, според доц. Пенева, е липсата на доверие в пенсионната система. Много хора не внасят осигуровки, защото не виждат смисъл в това, което допълнително утежнява финансовото състояние на пенсионерите. Минималната работна заплата (МРЗ) също не е ефективен инструмент за излизане от бедност, тъй като голяма част от обществото изкарва под хиляда и няколко лева месечно.

От своя страна икономистът Михаил Кръстев отбелязва, че значителното увеличение на средствата, които се отделят за пенсии, може скоро да доведе до ситуация, в която всеки втори лев в бюджета на домакинствата ще идва от пенсии. Той подчертава, че механизмът за определяне на МРЗ е неадекватен и че производителността на труда е обективният измерител за растежа на икономиката и доходите.

Според Кръстев, текущата МРЗ, която от 2025 година ще бъде 1080 лв., е над 70% от средната работна заплата в шест области в България, което създава икономически несъответствия. Това положение води до изкривяване на статистиката и не отразява реалната икономическа ситуация в страната. Икономистът посочва, че пенсионерите в България не стават по-богати, тъй като инфлацията и нарастващите разходи за живот изяждат допълнителните им доходи.

Кръстев също така предупреждава, че увеличаването на данъчната тежест ще има негативен ефект върху инвестициите, както вътрешни, така и външни. Според него, ако България иска да преодолее тези предизвикателства, е необходимо да се преразгледа начинът, по който се определят минималните заплати, като се вземат предвид регионалните различия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари