Миглена Темелкова: Създаваме инженери на бъдещето, които ще работят у нас за високи заплати

0
Тенденциите са бъдещите кадри да бъдат интердисциплинарно подготвени
Тенденциите са бъдещите кадри да бъдат интердисциплинарно подготвени Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Тенденциите са бъдещите кадри да бъдат интердисциплинарно подготвени

Интердисциплинарната подготовка е ключ към професиите на бъдещето.

Връзката между образованието и бизнеса става все по-важна за подготовката на кадри за професиите на бъдещето. Инженерните специалности са сред най-търсените на пазара на труда в България, но с нов фокус върху интердисциплинарните умения.

Професор Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, сподели ценни наблюдения по темата по време на дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Тенденциите ги очертават потребностите на пазара. Всички ние, без значение дали сме инженери или мениджъри, трябва да бъдем интердисциплинарно подготвени," подчерта професор Темелкова. Тя обясни, че специалистите с познания в различни научни области имат по-висока добавена стойност на пазара на труда.

За да илюстрира важността на интердисциплинарния подход, професор Темелкова даде пример с разработката на изкуствени стави. Инженерът, работещ върху такъв проект, трябва да притежава не само технически познания, но и да разбира анатомията на човешкото тяло и свойствата на биосъвместимите материали.

Висшето училище по телекомуникации и пощи активно работи за създаването на интердисциплинарни програми. В сътрудничество с Медицинските университети в Плевен и Пловдив се разработват специалности като "телемедицина" и "софтуерно проектиране в медицината". Друг пример е партньорството с Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" за обучение на инженери в управлението на въздушния трафик.

Професор Темелкова подчерта, че колкото повече университети се включат в подобни инициативи, толкова по-добре подготвени ще бъдат бъдещите инженери. Във Висшето училище по телекомуникации и пощи вече са разработени интердисциплинарни програми като "дигитално предприемачество" и "изкуствен интелект".

Бизнесът активно търси кадри с интердисциплинарна подготовка, но българското висше образование все още е в процес на произвеждане на първите такива специалисти. Първият випуск "инженери на бъдещето" от Висшето училище по телекомуникации и пощи в момента е в трети курс и се очаква да се реализира на пазара на труда след около година.

Интересен факт, споделен от професор Темелкова, е че според статистиката българските студенти предпочитат да останат и да работят в България срещу конкурентни възнаграждения. Големите телекомуникационни компании търсят специалисти с добри езикови умения, особено по английски и немски език.

Професор Темелкова изтъкна предимствата на българската образователна система: "Нашите възпитаници се адаптират много по-добре на глобалния трудов пазар, защото нашата образователна система привнася качества, които помагат за гъвкавост и адаптивност, които европейската и американската не успяват."

Този нов подход към висшето образование цели да подготви специалисти, способни да отговорят на динамичните нужди на съвременния пазар на труда и да допринесат за развитието на иновативни технологии и решения в различни сфери

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари