МФ обмисля промени за "безплатните сметки" за уязвими групи

1
Година след старта – сметките без такси не работят
Година след старта – сметките без такси не работят

Година след старта – сметките без такси не работят

Отново се прави опит за въвеждане на "сметка за основни операции", която трябва да бъде без такси за уязвимите групи. Макар че тази идея беше обявена още преди година, едва сега Министерството на финансите започва да предприема реални действия, за да направи тези сметки наистина ефективни.

Първоначалната концепция предвиждаше "безплатните сметки" да бъдат използвани за получаване на заплати, пенсии, социални обезщетения и студентски стипендии. Въпреки това, година по-късно се оказва, че продуктът на практика не функционира, а бившият финансов министър признава, че са открити по-малко от 2000 такива сметки, при очаквани 5 милиона.

Експерти твърдят, че премахването на таксите за уязвимите групи няма да има съществено въздействие върху печалбите на банките. Въпреки това, новите предложения на Министерството на финансите предвиждат значителни промени. Сметките няма да се облагат с такси за редовно обслужване, ще предлагат до три безплатни кредитни превода, както и три безплатни тегления от банкомат на обслужващата банка.

Асоциацията на банките все още не е излязла с официално становище, като коментар от тях се очаква в близко време. Промените вече са публикувани за обществено обсъждане и се очаква да бъдат внесени в Народното събрание след парламентарните избори през октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари