Международният фестивал Leap Off Page обединява творци от пет държави в Русе

0
Финален спектакъл ще представи пет хибридни произведения в Драматичен театър "Сава Огнянов"
Финален спектакъл ще представи пет хибридни произведения в Драматичен театър "Сава Огнянов" Снимка: Фондация „Елизабет Костова"

Финален спектакъл ще представи пет хибридни произведения в Драматичен театър "Сава Огнянов"

Международният фестивал Leap Off Page обединява творци от пет държави в Русе.

Третото издание на международния интердисциплинарен фестивал Leap Off Page ще се проведе в Русе от 30 септември до 6 октомври 2023 година. Събитието ще събере писатели и хореографи от България, Венецуела, Литва, Турция и Франция, които ще работят заедно за създаването на уникални танцови произведения, вдъхновени от литературни текстове.

Организаторите от фондация "Елизабет Костова" споделят, че целта на фестивала е да стимулира международния културен диалог извън столицата и да предложи на местните общности среща с нови форми на изкуство. Предишните две издания на форума са се състояли във Велико Търново и Габрово, а сега Русе поема щафетата.

В програмата на фестивала са включени ателиета по творческо писане на 3 октомври и по съвременен танц на 2 октомври. Кулминацията на събитието ще бъде финалният спектакъл на 5 октомври в Драматичен театър "Сава Огнянов", където ще бъдат представени петте хибридни произведения, създадени от творческите двойки.

Сред участниците в тазгодишното издание на Leap Off Page са:

  • Александър Гочев и Василия Дребова от България - театрални и танцови изпълнители с богат опит в съвременните сценични изкуства.
  • Велизар Груев от България - танцьор в компаниите "Дюн" и Head Under Water, специализирал съвременен танц в Литва.
  • Дефне Суман от Турция - писателка, автор на романите "Дъщеря на Смирна" и "Истанбулска рапсодия", преведени на български език.
  • Доротея Василева от България - филолог и създател на дигитално съдържание, чийто дебютен поетичен сборник "Небесни тела" е номиниран за награда "Перото".
  • Изабел Миткова от България - съвременен танцов и пърформанс артист, съосновател на сдружение "Гоя Проджектс".
  • Индре Валантинайте от Литва - поетеса с четири награждавани стихосбирки, чиито творби са преведени на повече от двадесет езика.
  • Марион Дърова от България - хореограф, носител на награда "Икар" за 2020 година в категорията "Съвременен танц и пърформанс".
  • Уалид Хаджар Рашеди от Франция - писател, чийто дебютен роман е бил финалист за наградата "Гонкур" за дебютен роман през 2022 година.
  • Хенсли Ран Солорсано от Венецуела - писател и музикант, автор на два награждавани сборника с разкази.

Фестивалът Leap Off Page се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и общинска фондация "Русе - град на свободния дух". Партньори на събитието са Община Русе, Драматичен театър "Сава Огнянов" и възрожденско читалище "Зора" в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари