Международният ден на учителя отбелязваме днес

0
Традицията има почти 30-годишна история
Традицията има почти 30-годишна история

Традицията има почти 30-годишна история

На 5 октомври светът отбелязва Международния ден на учителя - празник, който почита неоценимия принос на педагозите към обществото и образованието. Този ден е повод да се отдаде заслужено признание на хората, които посвещават живота си на формирането на бъдещите поколения.

История на празника

Идеята за Международния ден на учителя води началото си от 1966 година, когато в Париж се провежда Специална междуправителствена конференция за статута на учителите. По време на това събитие е подписан важен документ, озаглавен "Препоръки, касаещи статуса на учителя". Този акт поставя основите на глобалното признание за ролята на педагозите в обществото.

Почти три десетилетия по-късно, през 1994 година, Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) предлага 5 октомври да бъде обявен за Международен ден на учителя. Тази инициатива е приета с ентусиазъм и същата година празникът е отбелязан за първи път в световен мащаб.

Глобално признание

Международният ден на учителя бързо набира популярност. Днес той се чества в над 100 държави по целия свят, което го прави истински глобален феномен. Този факт подчертава универсалното значение на учителската професия и общото разбиране за нейната ключова роля в развитието на обществата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Anton
    Тъпите дебилни даскали имали празник,боклуци от които нищо не става.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари