Метеоритът, паднал в Германия, е на около 4,5 милиарда години

3
Това установиха учени
Това установиха учени

Това установиха учени

В началото на тази година, на 21 януари, зрелищно небесно шоу освети небето близо до Берлин, когато метеоритът 2024 ВХ1 изгоря в атмосферата и остави след себе си фрагменти, разпръснати в района на Хавеланд, провинция Бранденбург. Според учените, този метеорит е на около 4,5 милиарда години и принадлежи към редкия клас обрити, който е известен със своето високо съдържание на магнезий и силиций.

Рибек - метеоритът с уникален фелдшпат

Изследователи от университета в Мюнстер проведоха задълбочено проучване на метеорита и установиха, че той е особено уникален поради своето изключително високо съдържание на фелдшпат - минерал от групата на силикатите. Тази находка е от голямо значение за научната общност, тъй като предоставя ценна информация за състава и произхода на небесното тяло.

Фрагментите на Рибек

В района на Хавеланд бяха открити около 202 парчета от метеорита с общо тегло 1,8 килограма, разпръснати на площ от 1,5 км на 10 км. Много от тези фрагменти бяха събрани от учени и колекционери, които бързо реагираха на новината за падането на метеорита. Метеоритът беше наречен Рибек на името на мястото, където беше намерен.

Произход от астероидния пояс

Екипът от университета в Мюнстер предполага, че Рибек произхожда от астероидния пояс между Марс и Юпитер. Този пояс е известен с това, че съдържа множество небесни тела с древен произход, които са останали почти непроменени от времето на формирането на Слънчевата система. Метеоритът Рибек предоставя уникална възможност за изучаване на тези древни материали и за разкриване на нови детайли за ранните етапи на нашата планетарна система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Мари
    Метеорита Ребек, ще бъде проучен, но резултатите ще останат за вас. Никой, никога няма да разбере истината.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари