Метален прът прониза белите дробове на мъж на милиметри от сърцето му

1
Спасяват Радован Кучера с петчасова операция
Спасяват Радован Кучера с петчасова операция Снимка: Fakultätskrankenhaus Olomouc / CTK / dpa

Спасяват Радован Кучера с петчасова операция

Медицинският екип в град Оломоуц, Чехия, успя да спаси живота на Радован Кучера, който падна от стълба върху тънък метален прът, докато берял череши. Инцидентът се случи, когато Кучера, берящ череши за дъщеря си, падна от стълбата и се наниза на арматурното желязо, което служело за опора на съседна до черешата млада фиданка.„Реших да набера череши за дъщеря си. Така че преместих стълбата, изкачих се и окачих кошницата на последното стъпало. Когато напълних кошницата на около три четвърти от обема ѝ, реших, че това е достатъчно. Хванах стълбата, за да сваля кошницата от куката. Исках да сляза. В този момент обаче стълбата се подхлъзна, преобърна се и аз полетях надолу“, обяснява Кучера, предаде чешкото издание iROZHLAS.

Спасителната операция

След падането, Кучера лежал на дясната си страна на земята. Един приятел и неговият син дотичали и веднага повикали линейка и пожарна. „Исках сам да издърпам арматурното желязо, но за щастие приятелят ми ме разубеди“, споделя Кучера. Линейката пристигнала 11 минути след подаването на сигнала. Парамедиците поддържали основните му жизнени показатели, докато пожарникарите отрязали желязото. „Металният прът, който минаваше през гърдите му, беше твърде дълъг, за да го транспортираме с него до болницата. Така че се наложи да го отрежем”, обясняват огнеборците.

Медицинската интервенция

Имало три възможности – да използват флекс, хидравлична ножица или фреза с ръчна хидравлична помпа за прерязването на арматурното желязо. По настояване на парамедиците трябвало да се избере вариант, който да е с максимално ниски нива на вибрации, за да не се нанесат допълнителни вътрешни травми. „Г-н Кучера имаше изключителен късмет, защото металният прът е минал през третото междуребрие на гръдния му кош, пронизвайки двата лоба на белия му дроба и плъзгайки се по аортата, но без да я наранява. Металът не е успял да засегне хранопровода и сърцето, което е истински късмет. Ако пронизването беше станало няколко милиметра в страни, той вероятно нямаше да оживее“, посочва кардиохирургът д-р Мартин Калаб.

Операцията по отстраняването на желязото отнела около пет часа, а в екипа имало както кардиолози, така и хирурзи. По време на интервенцията медиците са прегледали всички вътрешни органи, за да не пропуснат евентуално кървене.

Възстановяване

Пациентът прекарал две седмици в болницата. „Лекарите обясняват, че за пръв път се сблъскват с такова нещо“, отбелязва Адам Фричер, говорител на Медицинския университет в Оломоуц.

Кучера благодари на медиците, че са спасили живота му и признава, че „никога повече не иска да вижда череши“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари