Местим стрелките на часовниците с час назад в деня на изборите

0
На 27 октомври минаваме към зимно часово време
На 27 октомври минаваме към зимно часово време

На 27 октомври минаваме към зимно часово време

В нощта на събота срещу неделя, 26-ти срещу 27-ми октомври 2024 г., ще имаме възможността да спечелим един допълнителен час сън, като преместим часовниците си с един час назад.

Темата за смяната на часовото време се обсъжда от години, като през 2018 г. Европейската комисия предложи тази практика да бъде прекратена. Комисията предостави на държавите членки правото сами да решат коя часова зона е най-подходяща за техните територии. Въпреки това, в България все още няма окончателно решение по този въпрос. Идеята беше оставена за по-нататъшно обсъждане в Съвета на Европейския съюз, където държавите не успяха да постигнат консенсус относно това дали да остане лятното или зимното часово време. Засега няма изгледи за скорошно решение.

Въпросът за премахването на лятното часово време придоби особена актуалност след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер застана зад тази идея през 2018 г. Тогава Европейският парламент проведе проучване, което показа, че значителна част от европейците подкрепят премахването на лятното часово време.

Въпреки това, резултатите от проучването са леко спорни, тъй като в него взеха участие едва 4,6 милиона души от целия Европейски съюз. От тях три милиона бяха германци, които силно подкрепиха премахването. Във Великобритания, например, едва 13 000 души се включиха в допитването.

Около 80% от участниците в проучването изразиха желание да бъде премахнато зимното часово време. В същото време се наблюдава и възрастово разделение на мненията – хората над 50 години в Европа са против промяната на часовника, докато тези под 24 години или подкрепят лятното часово време, или не се притесняват особено от него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!