Месечната прогноза на Meteo Balkans за август

7
Чакат ни тропически нощи
Чакат ни тропически нощи

Чакат ни тропически нощи

С настъпването на края на юли, България се подготвя за нова гореща вълна, която ще продължи и през първата половина на август. Според метеорологичните прогнози на Meteo Balkans, горещата въздушна маса, идваща от Северна Африка, ще доведе до температури между 37 и 41 градуса по Целзий в Дунавската равнина и Тракия. Тези високи температури ще бъдат съпътствани от засилено засушаване и повишен риск от горски пожари.

Въпреки че през първата седмица на август температурите ще спаднат с 2-3 градуса, жегата ще остане значителна. Времето ще продължи да бъде горещо, като най-високите стойности ще се достигат около обяд. Тропически нощи също ще бъдат част от прогнозата, като температурите ще бъдат между 12 и 20 градуса.

Очаква се краткотрайна смяна на метеорологичната ситуация между 5 и 9 август, когато през страната ще преминат атмосферни смущения. Въпреки това, времето ще остане горещо, като се очакват краткотрайни валежи и гръмотевици, особено в Западна България и Дунавската равнина. В Източна България обаче времето ще остане сухо.

След 10-12 август прогнозите предвиждат стабилизиране на въздушната маса, което ще донесе нова серия от горещи дни, но с температури малко по-ниски, между 35 и 36 градуса по Целзий. Възможно е това да доведе до временно облекчение на горещините.

През второто десетдневие на август, температурите ще се задържат около нормалните за този месец, като ще варират между 31 и 34 градуса. Очаква се преминаване на студен атмосферен фронт около 12-15 август, което ще доведе до временно захлаждане и увеличаване на вероятността от валежи и гръмотевици.

В третото десетдневие на август вероятността от преминаване на студени фронтове е по-голяма, което може да доведе до трайно понижение на температурите към края на месеца.

Прогнозите, базирани на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS, предвиждат средната месечна температура да бъде около климатичната норма, а валежите - в рамките на нормата за този период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Истината
    Истината е, че метео балканс са пълни дилетанти. Може това, може онова, и това дето уж по скоро може никога не става. Ако вземат пари затова, мамата си ебало.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари