Медицинският хеликоптер транспортира дете в тежко състояние от Плевен до София

0

Детето е пострадало при пътнотранспортно произшествие и е било преместено за по-специализирана помощ в болница "Пирогов“

Вчера в критично състояние бе транспортирано 7-годишно дете от град Плевен до София с помощта на медицински хеликоптер. Детето е пострадало в резултат на тежко пътнотранспортно произшествие и първоначално е било настанено в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“ - ЕАД в Плевен. След внимателна преценка на медицинските специалисти, поради тежкото състояние и характера на травмите, се е наложило спешно преместване в специализирано лечебно заведение в столицата.

На сигнала, подаден към Координационната централа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ), се отзовава дежурният медицински екип, включващ д-р Стефан Стефанов и медицинска сестра Поля Маркова. Веднага след като е потвърдена нуждата от спешен транспорт, ръководителите на смяна д-р Пресиян Василев и д-р Димитър Шандурков организират хеликоптерния полет.

Полета между Плевен и София е изпълнен от опитните капитани Васил Вълков и Юлиан Богоев. Те успешно транспортират малкия пациент до болничната вертолетна площадка на Университетска болница „Лозенец“ в столицата. Там, екип на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ поема детето, което е придружено от д-р Даниел Дончев. Пациентът е транспортиран с детски реанимобил до болницата, където му е осигурена необходимата спешна медицинска помощ.

Това е втори случай на успешно осъществена медицинска операция по въздух в рамките на деня. По-рано същия ден, екипът на ЦСМПВ извършва първична мисия по транспортиране на пациент от местността „Казаните“ в Пирин до Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ в София. Тази спасителна операция е била насочена към пострадала туристка, която е паднала в района под връх Вихрен.

Медицинският екип, съставен от д-р Тина Димитрова и медицинска сестра Надежда Костова, заедно с Планинската спасителна служба (ПСС), са осигурили транспортиране на пострадалата жена до подходяща за кацане площадка, преди да я прехвърлят в хеликоптера, пилотиран от капитаните Васил Вълков и Юлиан Богоев. След като пациентката е стабилизирана на място, екипът я транспортира по въздух до болницата, където тя е оставена за лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари