Медицински хеликоптер в (не)действие

0
Снимка: bTV

Техническа инспекция е попречила на медицинския хеликоптер да се включи в спасителната акция в Стара планина

На 47-годишен мъж и неговите две деца бяха поразени от мълния в Стара планина, което доведе до трагичен изход за част от семейството. Инцидентът стана в понеделник, когато 47-годишният баща и неговата 11-годишна дъщеря загинаха на място. 13-годишният син успя да се спаси и подаде сигнал за инцидента.

Спасителната акция, организирана от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, включваше използването на военен хеликоптер „Кугър“, който транспортира момчето до Карлово, след което то бе превозено с линейка до болница „Св. Георги“ в Пловдив. За съжаление, медицинският хеликоптер, който би могъл да участва в спасителната операция, не бе в оперативна готовност поради планирана периодична инспекция.

Според Димчо Добрев, директор на „Хели Мед Сървиз“, хеликоптерът е бил в периодична техническа инспекция, която се провежда след прелетяването на 150 часа от началото на експлоатацията му. „В този период – понеделник и вторник, хеликоптерът беше в планирана периодична инспекция, която е задължителна дейност. Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха бе уведомен, че хеликоптерът няма да бъде в оперативна готовност, за да се вземат необходимите мерки“, коментира Добрев.

Инспекцията е част от стандартните процедури за поддръжка на летателните апарати и включва различни технически прегледи, които се изпълняват на определени часове, по календарен срок или по цикли на работа. В случая, хеликоптерът е преминал през часови форма за техническа инспекция, която се изпълнява на всеки 50 часа. Следващата по-голяма инспекция, която е планирана за септември, ще обхваща 200-часовата работа на машината.

Димчо Добрев добави, че при прегледа не са констатирани отклонения и хеликоптерът вече е в оперативна готовност. „Ако разполагахме с втори хеликоптер, щяхме да можем да осигурим покритие и по време на инспекциите“, отбеляза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    ВЕЧЕ е прекалено късно
    правилата са, за да се спазват, но при свръхспешност се зарязва всичко и се действа.Май понятия като приоритети са ви чужди.Сега да стои проверен, но не нужен.Така ,когато човешкото мислене и отговорност липсват.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари