Мечка нападна 14-годишно момче в Румъния

1
Властите предприемат мерки за контрол на популацията на кафяви мечки
Властите предприемат мерки за контрол на популацията на кафяви мечки Снимка: Асен Игнатов / Архив

Властите предприемат мерки за контрол на популацията на кафяви мечки

Поредица от инциденти с мечки в Румъния предизвика тревога сред местното население. В окръг Арджеш 14-годишно момче стана жертва на нападение от мечка, съобщава румънската телевизия Диджи24. Младежът е получил нараняване на лявата ръка, но е в съзнание и е под грижите на екип от Спешна помощ.

Местните власти реагираха своевременно, като изпратиха предупредително съобщение чрез системата Ро-Алърт до жителите в района. Този инцидент идва само два дни след друго нападение на мечка в окръг Брашов, при което пострадаха млада бременна жена и 68-годишен мъж.

Нападението в Кризбав, окръг Брашов, се случи на улицата и доведе до сериозни наранявания на възрастния мъж. Той е преминал през сложна хирургическа интервенция с участието на пластични хирурзи и специалисти по ушни, носни и гърлени болести. Бременната жена е получила няколко рани, но според медицинските специалисти няма опасност за плода ѝ.

Префектът на Брашов е цитиран от Диджи24 да заявява: "Мечката ще бъде издирена и застреляна". Това изявление подчертава сериозността на ситуацията и решимостта на властите да предприемат действия за защита на гражданите.

Проблемът с нарастващата популация на кафяви мечки в региона става все по-очевиден. Според оценки на експерти, цитирани от румънската информационна агенция Аджерпрес, броят на кафявите мечки в окръг Брашов се е увеличил с 65 процента в периода от 2016 година до 2021 година. В отговор на тази тенденция румънският парламент е одобрил квота, позволяваща отстрелването на 45 екземпляра без необходимост от специално разрешение в Брашов.

Тези инциденти повдигат въпроси за баланса между опазването на дивата природа и осигуряването на безопасността на местното население. Румънските власти са изправени пред предизвикателството да намерят ефективни решения, които да защитят гражданите, без да застрашават популацията на кафявите мечки в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари