Мъж диша балони с райски газ, докато шофира в София

0
Шофьорът е заснет на кръстовището, където през 2020 година беше блъснат и убит журналистът Милен Цветков
Шофьорът е заснет на кръстовището, където през 2020 година беше блъснат и убит журналистът Милен Цветков Видео: bTV

Шофьорът е заснет на кръстовището, където през 2020 година беше блъснат и убит журналистът Милен Цветков

Шофьор бе заснет с балон райски газ на столичното кръстовище, където през 2020 година беше блъснат и убит журналистът Милен Цветков. Видеото, което е било изпратено до полицията, предизвика сериозни опасения за сигурността на пътя и подчерта отново необходимостта от мерки срещу употребата на психоактивни вещества от водачите.

Разпространението на райски газ е строго забранено, особено за лица под 18 години. Въпреки това, липсва метод за тестване на водачи за наличие на този газ в организма. Това създава сериозен проблем при установяването дали даден шофьор е бил под негово влияние по време на инцидент или нарушение на пътя.

Биохимикът от Българската академия на науките, д-р Юлиян Караджов, обясни пред bTV, че при вдишването на райски газ човек може да изпита замайване и промени в сетивата, което е изключително опасно при управление на моторно превозно средство. Според него, вдишването на райски газ може да доведе до загуба на съзнание и неадекватно поведение, което значително увеличава риска от сериозни пътнотранспортни произшествия.

При дългосрочна употреба, райският газ изчерпва витамин B12 в организма, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми като парализа и тежки неврологични увреждания“, предупреждава д-р Караджов. Той допълва, че докато в миналото този газ е бил използван рядко, сега има случаи на хора, които го вдишват по 10 - 20 пъти на ден, което значително увеличава риска за тяхното здраве и безопасност.

Красимир Георгиев, председател на Асоциацията по квалификация на автомобилистите в България, също изрази сериозна загриженост. „Този тип поведение на пътя е изключително опасно и шофьорите, които употребяват райски газ, могат да бъдат смятани за екстремисти на пътя“, коментира той. Георгиев подчертава, че докато употребата на алкохол е опасна, ефектите от райския газ могат да бъдат дори по-сериозни, тъй като вдишването му може да доведе до загуба на контрол върху превозното средство.

Липсата на тест за установяване на употребата на райски газ прави ситуацията още по-тревожна. Това оставя полицията и контролните органи без средства да докажат, че даден шофьор е бил под въздействието на този газ, което допълнително затруднява прилагането на закона и предотвратяването на опасни ситуации на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    За жалост ....
    ... това е поредния потенциален убиец !!!! За такива - строги мерки !!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари