Масова миграция от Истанбул

3
Сеизмичен риск и скок в наемите карат много хора да търсят нов дом извън града
Сеизмичен риск и скок в наемите карат много хора да търсят нов дом извън града

Сеизмичен риск и скок в наемите карат много хора да търсят нов дом извън града

Истанбул, 16-милионният мегаполис, който свързва Европа и Азия, е изправен пред сериозни предизвикателства, които застрашават неговото бъдеще. Градът, известен със своето историческо и културно значение, сега се намира на ръба на криза, свързана както с природни бедствия, така и с икономически затруднения.

Земята трепери, а цените скачат

Разположен върху Северноанадолския разлом, Истанбул винаги е бил уязвим на земетресения. Според експерти вероятността за голямо земетресение в района на Мраморно море, където се намира градът, е изключително висока. Специалисти предупреждават, че този риск достига 47%, което е тревожна цифра за милионите жители на Истанбул.

Нилюфер Кас, член на Комитета по услугите за недвижими имоти към Истанбулската търговска камара, споделя, че около 698 000 сгради в града са потенциално опасни при земетресение. „Много сериозна част от сградния фонд е в риск от земетресение,“ предупреждава тя. Това изказване идва на фона на нарастващото безпокойство сред жителите, които се страхуват не само за имуществото си, но и за живота си.

Масов изход: Новата реалност на Истанбул

Освен сеизмичните заплахи, икономическата ситуация в града също е сериозен проблем. В периода от 2021 до 2024 година, наемите в Истанбул са се увеличили с цели 800%, което прави живота в града непосилен за много граждани. Това доведе до масова миграция на хора, които търсят по-безопасни и по-достъпни места за живеене.

Низамеддин Аша, президент на Истанбулската камара на брокерите на имоти, отбелязва, че Истанбул не е предпочитан град в момента.“ Много истанбулци се насочват към южните егейски и средиземноморски провинции на Турция, където цените на жилищата все още са сравнително достъпни. Това движение променя демографския профил на града и създава нови предизвикателства пред местната администрация.

Икономическата реалност: Цената на промяната

Напускането на Истанбул обаче не е лесно или евтино. Разходите за преместване са значителни и често надхвърлят средната заплата в частния сектор. Минималната цена за транспортиране на имущество в рамките на града започва от 10 000 турски лири, а за преместване извън града разходите варират между 40 000 и 80 000 лири. Тези суми са непосилни за много семейства, които са принудени да избират между безопасност и финансова стабилност.

Поглед към бъдещето: Истанбул на кръстопът

Ситуацията в Истанбул повдига важни въпроси за бъдещето на мегаполисите в условията на нарастващи природни заплахи и икономическа несигурност. Как могат градовете да се адаптират към тези предизвикателства, без да жертват качеството на живота на своите жители?

Докато местните власти и експерти търсят решения, обикновените граждани са изправени пред трудни избори. За много от тях Истанбул, някога символ на възможности и просперитет, се превръща в място на несигурност и опасност. Независимо от това, историята на града е пример за устойчивост и адаптация. Истанбул, който е преживял империи, войни и природни бедствия, сега е изправен пред ново предизвикателство, което ще определи не само неговото бъдеще, но и бъдещето на градското планиране и управление в глобален мащаб.

Дали Истанбул ще намери начин да преодолее тези трудности, предстои да видим. Едно е сигурно - каквото и да се случи, това ще има отражение далеч отвъд бреговете на Босфора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари