Маскиране на дефекти: Най-често срещаните измами при покупка на употребявани автомобили

19
Експерти разкриват най-често използваните трикове
Експерти разкриват най-често използваните трикове

Експерти разкриват най-често използваните трикове

Експерти разкриват основни трикове за измама на купувачите на употребявани автомобили.

Пазарът за употребявани автомобили често е място, където недобросъвестни продавачи се опитват да прикрият сериозни технически проблеми. Специалисти в областта споделят най-често използваните методи, с които търговците мамят клиентите, особено що се отнася до проблеми с двигателя, пише Automedia.bg.

Трик с повредата на двигателя

Един от най-разпространените трикове е прикриването на ниското налягане в цилиндрите на двигателя. Това може да бъде причинено от различни фактори, като загуба на еластичност на буталните пръстени, проблеми с клапаните или увреждане на стените на цилиндрите. За да скрият този дефект, някои продавачи прибягват до проста техника – те добавят малко двигателно масло в горивните камери през отворите на запалителните свещи преди проверка на компресията. Този трик временно повишава налягането до приемливи нива, което създава впечатление, че двигателят е в по-добро състояние, отколкото всъщност е.

За да избегнете тази измама, експертите съветват да оставите двигателя да работи на празен ход в продължение на 10-15 минути, преди да се направи измерване на компресията. Това ще позволи на маслото да се оттече и да разкрие действителното състояние на двигателя.

Маскиране на течове на масло

Друг популярен трик е скриването на петна от масло. Продавачите измиват старателно двигателя, за да заличат всички следи от течове. Въпреки това, прекалено чистият двигател може да бъде знак за проблеми. Двигателят в добро състояние обикновено е леко покрит със сух прах от пътя, а пълната липса на замърсяване може да е показател за наскоро отстранявани течове.

Проверявайте внимателно задната част на двигателя, като използвате фенерче и огледало, защото продавачите обикновено измиват само предната част. Особено важно е да разгледате зоната около гърловината за пълнене на масло – дори минимални следи от мръсотия могат да сочат проблеми с вентилационната система на картера.

Прикриване на проблеми с изпускателната система

Синият дим от изпускателната тръба е сериозен индикатор за навлизане на масло в горивната камера, което означава значително износване на двигателя. За да скрият този проблем, някои продавачи прибягват до специални добавки, които временно намаляват димността на отработените газове.

За да разкриете този трик, специалистите съветват да загреете двигателя напълно и след това да увеличите оборотите на коляновия вал до 3000 об/мин за около 10 секунди. След това рязко увеличете оборотите до 5000 об/мин и веднага отпуснете педала на газта. Ако двигателят има скрити дефекти, от изпускателната тръба ще се появи синкав дим при намаляване на оборотите.

Освен това проверявайте състоянието на изпускателната тръба. Черните мазни отлагания по нея или кадифен наслой сочат проблеми с уплътненията на клапаните или износени бутални пръстени.

Употреба на по-гъсти масла и добавки

За да прикрият временно проблеми с износването на двигателя, някои продавачи използват по-вискозни масла или дори такива, предназначени за дизелови двигатели. Това временно намалява разхода на масло и заглушава шума от двигателя, създавайки илюзия за нормална работа.

Макар че специалните добавки могат да подобрят работата на двигателя за кратък период от време, те не решават основните проблеми. Тези продукти обикновено намаляват шума и дима само временно, но реалните дефекти остават скрити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Капитан Петко войвода
    Журналистчето е платено тролче Украинците били мачкали кое бе скъпи ми смехурко мачкат колко ти платиха като чета и си казвам че тая работа не е за теб върни се на село и си гледай животни те
  • 5
    2
    За Бога, братя ....
    - не купувайте употребявани автомобили! Купувайте си нови автомобили с гаранция - 7 години или 150 000 км.
  • 10
    1
    Патил
    Кола от автокъща никохаш! 99% мушенгия! Колата требе е дошла на ход.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари