Мащабно учение демонстрира готовността на институциите във Велико Търново

0

Служители на ДА ДРВВЗ и РДПБЗН демонстрираха умения за справяне с пожари и аварии

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА ДРВВЗ) и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Велико Търново проведоха съвместно учение, демонстрирайки ефективността на противопожарната защита и координацията между институциите при кризисни ситуации.

Тренировката се състоя в база на Териториална дирекция "Държавен резерв" град Велико Търново, където бяха разиграни различни сценарии за справяне с пожари и аварии. Участниците в учението демонстрираха умения за използване на автоматизирани системи за гасене, както и за ръчно потушаване на пожари при отказ на автоматиката.

Председателят на ДА ДРВВЗ, Асен Асенов, подчерта значимостта на подобни учения в контекста на съвременните предизвикателства: "С оглед придобиване на увереност на личния състав на служителите на ДА ДРВВЗ за справяне в критични ситуации, още повече в настоящата ситуация на глобална несигурност, вследствие на климатични промени и военни конфликти, такива учения са не просто полезни, а силно необходими."

Асенов акцентира върху важността на координацията между различните институции при кризисни ситуации: "В условия на кризи координираните действия и работата в екип на различните институции е от особена важност за бързото справяне с бедствието, а след това и с преодоляване на последиците от него."

Учението включваше симулация на различни сценарии, включително:

  1. Гасене на пожар чрез автоматизирана система с оросяване и заливане с пенол
  2. Действия при отказ на автоматичната система и намеса на екипите на ПБЗН
  3. Прехвърляне на гориво от горящ в авариен резервоар
  4. Евакуация на персонал при пожар или авария

Присъстваха високопоставени представители на различни институции, включително:

  • Асен Асенов, председател на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси"
  • Никола Костадинов, директор на ТД ДР град Велико Търново
  • Старши комисар Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН град Велико Търново
  • Главен инспектор Валери Великов, началник на РСПБЗН град Горна Оряховица
  • Самуил Вакинов от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)
  • Представители на местната власт

Учението постигна своята основна цел - затвърждаване на знанията и уменията на служителите в базите на ДА ДРВВЗ за действие при кризисни ситуации, следвайки утвърдените планове за действие и евакуация.

Този тип съвместни тренировки не само повишават готовността на отделните институции, но и укрепват връзките между тях, което е от критично значение за ефективното справяне с реални кризисни ситуации. Демонстрираният професионализъм и координация между участниците в учението са ясен знак за сериозното отношение на българските институции към въпросите на националната сигурност и защитата на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари