Мъртви течения застрашават летовниците по Черноморието

1
Повечето инциденти включват възрастни хора със сърдечни проблеми и туристи на неохраняеми плажове
Повечето инциденти включват възрастни хора със сърдечни проблеми и туристи на неохраняеми плажове

Повечето инциденти включват възрастни хора със сърдечни проблеми и туристи на неохраняеми плажове

Тази година Южното Черноморие се превърна в сцена на множество трагични инциденти, надхвърлящи десет само от началото на сезона. Данни от съдебните лекари разкриват, че в повечето случаи засегнатите са по-възрастни хора със сърдечни заболявания, които не са оценили здравословното си състояние и времето, в което да отидат на плаж. Също така, чужденци, които предпочитат да плуват в неохраняеми зони, също са сред жертвите.

„Към момента от началото на годината имаме регистрирани около 44 спасителни акции със спасени 48 човека. Това само по себе си не дава представа този плаж опасен ли е, или не. За предпочитане е винаги хората да се къпят на охраняеми плажове, защото между 08:00 и 18:00 часа ще има помощ, която ще може да им бъде оказана при нужда,“ сподели пред bTV Иван Георгиев от Института по водна безопасност.

Според Георгиев, въпреки че плажовете са добре почистени и обезопасени, инцидентите се случват основно поради неспазване на указанията на спасителите през работното време. Статистиката показва, че 95% от тези инциденти са или в неохраняеми зони, или след работното време на спасителната служба.

Съвместни усилия за повишаване на безопасността

На един от плажовете по Южното Черноморие, спасителите работят в екипи от българи и поляци, което се оказва успешна практика. Срещаме се с Робърт, който има богат опит като спасител на Тихия океан, и Явор, който, когато не спасява удавници, е учител по английски.

„Съвместното дежурство на плажовете е страхотен шанс за обмяна на опит между две различни култури и ние сме много щастливи, че имаме тази възможност. Това помага като повишаване на качеството на нашите услуги – самият Робърт и много хора от неговия екип имат опит в Америка като спасители,“ казва Явор.

„Този плаж е голямо предизвикателство за мен заради географското му разположение. Има много мъртви течения, особено когато вълнението се повиши и се налага да слагаме жълт или червен флаг,“ споделя Робърт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    Лайна във водата, мъртви течения, сгазени на плажа деца ..... кочината е пълна.
  • 1
    1
    95g 98g11g24g
    Ze po sfeta95g1124g
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари