Мъртви риби изплуваха от развъдник в язовир "Копринка"

1
Язовирът е на 14% от полезния си обем
Язовирът е на 14% от полезния си обем Видео: NOVA

Язовирът е на 14% от полезния си обем

Десетки есетрови риби изплуваха мъртви тази сутрин в развъдник, разположен в язовир „Копринка“. Причината за масовото измиране на защитения вид риби е свързана с драстичното спадане на нивото на водоема. Язовирът е на 14% от полезния си обем, което създаде неблагоприятни условия за живот на есетровите риби, отглеждани там в продължение на десет години. Собствениците на развъдника са изправени пред огромни финансови загуби, които възлизат на десетки хиляди левове.

Топлото време, липса на кислород и резултатът е налице, първите риби започнаха да изплуват“, сподели пред NOVA Атанас Георгиев, собственик на развъдника. Според него решението за спадане на нивото на язовира е основната причина за катастрофалната ситуация. „Търсим, каквото може да спасим, да извозим, но то ще е минимално. Тези риби са гледани по 10 години, това е защитен вид. Отглеждаме го в аквакултура, но някой решава да бута нивото на язовира и виждате резултата“, допълни Георгиев.

Местни риболовци и природозащитници също реагираха остро на инцидента. Валентин Димитров от Централната рибоопазваща организация изрази силно недоволство и предупреди за възможни протести. „Ако продължи с това темпо на спадане на язовира, гарантирам ви, че риболовците от цяла България ще се вдигнем, за да се спре този мор на този язовир“, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари