Майка държа децата си под ключ четири години

0
Момчето и момичето не са ходили на училище, излизали са навън само през нощта
Момчето и момичето не са ходили на училище, излизали са навън само през нощта

Майката на децата е настанена в психиатрия

Две деца на възраст 14 и 17 години са били държани под ключ в жилището си в Стара Загора цели четири години. Сигналът за подрастващите, поставени в риск, е подаден до местния омбудсман Иванка Сотирова преди около година.

След дълги и упорити битки с институциите, децата са изведени от дома си и настанени при родственици. В момента те са на индивидуална програма на обучение.

„Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта“, разказа за Радио Стара Загора Иванка Сотирова.

Извеждането на децата е било осъществено след 12-часово наблюдение на жилището. Оказва се, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма до различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно е да се установи точния мотив за действията й“, обяснява общественият защитник на Стара Загора Иванка Сотирова.

След извеждането на децата, Сотирова се сблъсква с трудности и при изготвянето на психопрофил на майката, братчето и сестричето. „Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората. Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от родственици и имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да могат по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. "Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни," коментира още местният омбудсман.

Майката на децата е настанена в психиатрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Институциите
    Не работят, защото с работа или без си получават издръжката и заплатите. Е що да се напъват. Вместо да се преразказва бездействието им, следва децата чрез представляващи те ги да заведат иск срещу същите институции за причинените им неимуществени вреди върху психичното им здраве, ограбване на 4 години от детството им. А защо не и прокуратурата да се самосезира, защото неизпълнение на правомощия по закон е престъпление, особено когато става дума за деца, които не разполагат с възможности да се защитят и тяхната защита е предоставена на компетентни институции. Когато тези институции не защитават конституционни права на децата, следва да носят освен административна, и наказателна отговорност
  • 6
    1
    Какъв е смисълът
    от тези служби?С години , въпреки подадените сигнали никой не е благоволил да реагира в полза на децата.Чак ми домиля, че тази сърцата жена е направила всичко за отрицателно време.Добрината се превърна в събитие в днешно време
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари