Магията на "Турандот" оживява на русенска сцена

0
Операта празнува 75 години с шедьовър на Пучини
Операта празнува 75 години с шедьовър на Пучини Снимка: Държавна опера - Русе

Операта празнува 75 години с шедьовър на Пучини

Русенската опера се готви да представи шедьовъра на Джакомо Пучини "Турандот" в неделя, 15 септември, от 19:00 часа в Доходното здание. Това грандиозно събитие е част от честванията на 75-годишния юбилей на културната институция.

"Турандот", последната опера на великия италиански композитор, вече повече от десетилетие пленява публиката в Русе със своята атрактивна и интригуваща постановка. Режисьорът Нина Найденова е създала спектакъл, който успешно съчетава мощта на оркестъра, пищната сценография и ярките костюми, за да пресъздаде приказката за мистериозната китайска принцеса.

Диригентският пулт този път ще бъде зает от маестра Вилиана Вълчева, която дебютира с "Турандот". В интервю тя сподели: "Това е изключително важен дебют за мен! Преди всичко много отговорен, защото спектакълът е една от най-силните постановки на нашия театър." Вълчева разкри, че е усвоила тънкостите на операта, работейки като асистент на световноизвестния диригент Зубин Мета във Валенсия.

Звездният състав включва оперната прима Цветелина Василева в ролята на принцеса Турандот, Борис Луков като принц Калаф и дебютиращата в ролята на Лиу Теодора Чукурска. Момчил Миланов ще се превъплъти в образа на сваления от престола татарски цар Тимур.

Интересен факт е, че "Турандот" остава незавършена поради смъртта на Пучини, а финалната част е композирана от Франко Алфано. Именно от тази опера е и прочутата ария "Nessun dorma", любима на легендарния Лучано Павароти.

Спектакълът обещава да бъде незабравимо преживяване, съчетаващо вокалното майсторство на солистите и хора с впечатляващата хореография на Боряна Сечанова. Сценографията е дело на Борис Стойнов, а костюмите са създадени от Цветанка Петкова - Стойнова.

Русенската опера продължава да утвърждава позицията си като водещ културен институт, предлагайки на публиката световни шедьоври в изпълнение на талантливи български артисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари