Маестро Емил Табаков празнува рожден ден

0
Роденият в Русе диригент изкачва върховете на световната музикална сцена
Роденият в Русе диригент изкачва върховете на световната музикална сцена Снимка: Държавна Опера - Русе / State Opera - Rousse

Един живот, посветен на музиката

Емил Табаков, един от най-изтъкнатите български диригенти и композитори, празнува днес своя рожден ден. Роден в Русе, маестрото започва своята забележителна музикална кариера именно в родния си град. През 1976 година той поема ръководството на Русенската филхармония, с което поставя началото на дългогодишната си успешна работа като диригент и композитор.

През годините, Емил Табаков продължава да печели признание както в България, така и на международната сцена. След успешния си старт в Русе, той поема диригентския пост на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Постепенно се изкачва по професионалната стълба и през годините заема ключови позиции като главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония.

Международната кариера на маестро Табаков започва през 1994 година, когато е поканен да ръководи Белградската филхармония. Неговият талант го отвежда и в Турция, където оглавява Симфоничния оркестър на Билкент в Анкара, позиция, която заема от 2002 до 2008 година. Завръщайки се в България, Табаков поема ръководството на Симфоничния оркестър на БНР, където работи от края на 2008 до 2015 година.

Признат не само като диригент, но и като композитор, Емил Табаков е автор на десет симфонии, както и на редица концерти за оркестър и различни инструменти, камерни и солови произведения. Неговите творби са изпълнявани в редица престижни зали по целия свят, а творческата му активност не спира да вдъхновява нови поколения музиканти.

Емил Табаков е и носител на множество престижни награди в областта на музиката. През 1992 година той е удостоен с наградата „Музикант на годината“ от Българското национално радио. През същата година получава и международно признание, като е избран за „Мъж на годината“ от Международния библиографичен център в Кеймбридж. През 2012 година той е включен в списъка на 100-те най-добри професионалисти според същия център, което потвърждава неговото значимо място в световната музикална общност.

Тази година, в рамките на 63-ия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе, публиката имаше възможността да се наслади на сценичната реализация на балета „Калопа“, чиято премиера бе дирижирана лично от маестро Табаков. Успехът на тази премиера още веднъж подчертава неговото непрестанно творчество и способност да въздейства на публиката със своите произведения.

Честит рожден ден, маестро Табаков! Вие сте вдъхновение за българската и световната музикална сцена. Пожелаваме Ви още много здраве, радост, обич и творчески успехи. Нека изкуството Ви продължи да живее и вдъхновява още дълги години напред!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Учуден бесарабски гей
    Извинявам се,исках да кажа,че в погледа на зеленяка има обикновен усраински педераст,аз затова го подкрепям по педерастка линия
  • -6
    2
    Учуден
    До 1 То и аз в погледа на путака виждам не възвишен гей, а най обикновен руски педераст!
  • 2
    1
    А бе....
    В погледа му виждам нещо гейско, като на Асан Василев, ококорения педераззз!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!