Людмила Петкова: Няма да вдигаме данъците

0
Финансовият министър увери депутатите, че България напредва към приемането на еврото
Финансовият министър увери депутатите, че България напредва към приемането на еврото Снимка: БТА

Финансовият министър увери депутатите, че България напредва към приемането на еврото

България напредва към приемането на еврото, данъците остават непроменени.

Финансовият министър Людмила Петкова увери депутатите, че в България няма да има повишение на данъците. Тя подчерта, че основният източник на приходи за държавния бюджет са косвените данъци като ДДС и акцизи, а не преките данъци, и че изпълнението на приходния план върви по график. Тя посочи, че значителен процент от приходите идват от борбата със сивата икономика и че няма намерение за увеличаване на преките данъци.

Постигнати критерии за еврозоната

По време на своето изслушване в парламента, Людмила Петкова отбеляза значителния напредък на България по пътя към въвеждането на еврото. Според конвергентните доклади на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), България е най-напредналата от шестте разглеждани държави и покрива всички Маастрихтски критерии, с изключение на този за ценовата стабилност.

Останали предизвикателства и очаквания

Петкова изрази очаквания, че до края на годината България ще изпълни и критерия за инфлация, което ще премахне последното препятствие пред членството на страната в еврозоната. След изпълнението на този критерий, страната ще поиска извънредни доклади от ЕК и ЕЦБ, на базата на които в кратък срок ще бъде взето решение за членството на България в еврозоната.

Подготовка за въвеждане на еврото

Финансовият министър подчерта, че служебното правителство е продължило интензивната работа по практическата подготовка на страната за членство в еврозоната. Част от постигнатия напредък включва одобрения проект на закон за въвеждане на еврото от Министерския съвет. Освен това, изпълнението на актуализираната комуникационна стратегия за присъединяването към еврозоната продължава.

Финансовата стабилност на България

Петкова представи пред депутатите основните параметри на консолидираната фискална програма към 31 май тази година и актуални данни за приходите от ДДС и акцизи. Тя подчерта, че планът за приходите върви по график и че усилията са насочени към увеличаване на приходите от сивата икономика, без да се увеличават преките данъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Точен
    И за тока казаха че няма три пъти се отрекоха че няма да има от първи юли увеличение на Ел енергия Мръсници еничери сте на тоз народ .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари