Любомир Каримански влиза в Управителния съвет на БНБ с указ на президента

0
Назначението влиза в сила от 2 декември 2024 година
Назначението влиза в сила от 2 декември 2024 година Снимка: БТА / Архив

Назначението влиза в сила от 2 декември 2024 година

Президентът Румен Радев назначи нов член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ). Със свой указ държавният глава определи Любомир Антонов Каримански да заеме поста, считано от 2 декември 2024 година.

Новоназначеният член на УС на БНБ има впечатляваща академична подготовка и богат професионален опит. Каримански притежава две магистърски степени - по икономика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София и по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон. Допълнително той е преминал специализации в областта на банковото дело и мениджмънта.

Професионалният път на Любомир Каримански в банковия сектор на България започва през 1991 година. През годините той е заемал ръководни позиции в няколко банкови институции в страната. Експертът е сред пионерите в установяването на картовите разплащания в България, работейки в сътрудничество с международни картови организации.

Каримански се отличава със своята задълбочена експертиза в управлението на иновативни проекти във финансовия сектор, включително проекти за дигитални платежни услуги и системи на международно ниво. Той притежава значителен опит в управлението на операционния риск и капиталовите изисквания за банкови институции.

Експертът е участвал активно във въвеждането на европейската финансова регулаторна рамка. Бил е независим член в една от управленските структури на Европейския платежен съвет, отговорна за внедряването на СЕПА платежните схеми в Европейския съюз.

Два пъти е избиран за член на Групата на заинтересованите страни в банковия сектор към Европейския банков орган в Париж. Там той поема лидерството на работната група "Разплащания, дигитално банкиране, финтех и регтех". Каримански активно участва в съвместните заседания между Групата и Съвета на надзорниците на Европейския банков орган (ЕБО) във връзка с разработването на Европейската дигитална финансова стратегия и трансформирането на банковия сектор. Той също така изготвя становища за набор от регулаторни технически стандарти на ЕБО.

Освен това, Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и разплащания в Асоциацията на банките в Люксембург. Неговият богат международен опит и експертиза в областта на финансовите иновации и регулации го правят ценно попълнение в Управителния съвет на БНБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До 2
    Липсата на критично мислене , проверка на информацията ,избирателната памет са големия проблем на БГ . Каримански = Инвестбанк= 2015= откраднат милион= пере руски пари. https://www.mediapool.bg/7-godini-prokuraturata-vse-oshte-razsledva-sluchaya-s-karimanski-i-vasko-ot-moderno-predgradie-news334315.html
  • -2
    2
    до1
    ами сигурно няма за какво!😜
  • 2
    1
    Мнение
    Този боклук е за затвора. Защо към написаното не добавете как този "експерт" в качеството си на заместник директор на # една банка, с подписа си открадва / отклонява над 1 милион лева на клиент? И защо този още не осъден, било то и за престъпна небрежност?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари