Любомир Дацов: Политиците не казаха дали ще вдигат данъците или ще намалят разходите

0
Експерти предупреждават за рисковете пред българската икономика
Експерти предупреждават за рисковете пред българската икономика Снимка: bTV

Експерти предупреждават за рисковете пред българската икономика

Финансови експерти алармират за сериозни рискове пред българската икономика заради нарастващия бюджетен дефицит и необходимостта от спешни мерки за финансова дисциплина.

Валутен борд под напрежение

В предаването "Лице в лице" финансистът Кузман Илиев направи категорично предупреждение: "Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета. Ако не го дисциплинираме и дефицитът е над 3%, еврозона ще видим през крив макарон. Просто е."

Експертът подчерта специфичните рискове за страната, произтичащи от валутния борд. "Това е, когато правиш големи дефицити. В един момент, когато не ти стигат парите моментно да платиш пенсии или някакви много важни невралгични системи, да трябва да вземеш заем от някъде. Примерно – от Международния валутен фонд, а той да ти изкриви ръцете и да каже, че България трябва да промени валутния курс. Това е нещо много неприятно, защото ще обере българите. Това е катастрофален, но възможен сценарий. Огромната част от бордовете така са финиширали", поясни Илиев.

Необходимост от координирана политика

Икономистът Любомир Дацов, който също участва в дискусията, потвърди наличието на подобен риск. "Бюджетът и Централната банка, като политика, трябва да вървят ръка за ръка, а не в различни посоки. Политиката, която последните три години води до свръхпредлагане през бюджета и правене на дефицити - това е път за никъде. Всъщност ние стигнахме до края на този път. Време е някой да се усети, че трябва да се прави тотално различна политика", заяви той.

Липса на предизборен дебат за бюджета

Дацов обърна внимание на отсъствието на важен дебат в предизборната кампания: "Беше хубаво, макар че това никъде не прозвуча по време на тази предизборна кампания, да има един основен въпрос – как ще се консолидира бюджетът? Тоест – дали данъците ще се вдигат или ще се намалят разходите. А този разговор липсва."

Кузман Илиев допълни, че при постоянно увеличаващи се разходи и забавящи се приходи се получава дефицит. "Въпросът е как оправяш дупката – дали вдигаш данъците и убиваш бизнеса и смазваш средната класа, или управниците се събират и казват: 'овладяваме разходите'", посочи финансистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари