Лунните цикли влияят върху състоянието на тялото ни

0
Мъжете стават по-агресивни по време на Новолуние
Мъжете стават по-агресивни по време на Новолуние

Мъжете стават по-агресивни по време на Новолуние

След столетия на скептицизъм дори и учените започват да признават, че лунните цикли имат фино, но осезаемо въздействие върху съня, менструацията и дори някои психични заболявания, пише woman.ru. Оказва се, че връзката между Луната и човека не е само митологична или суеверна, а има реални научни основи. Време е да разгледаме по-задълбочено как различните фази на Луната влияят на нашето здраве и благосъстояние.

Луната – загадъчният спътник на Земята

Луната винаги е била обект на интерес, както в науката, така и в различните култури и религии. Това небесно тяло, което предизвиква приливи и отливи в моретата и океаните, има значително влияние и върху човешкия организъм. Лунният календар, основан на фазите на Луната, се използва от древни времена за планиране на дейности, свързани с природата и земеделието. Но все повече проучвания доказват, че тези цикли също така влияят и на човешкото физическо и психическо състояние.

Лунният цикъл, който продължава около 29 дни, преминава през четири основни фази – Новолуние, Първа четвърт, Пълнолуние и Намаляваща Луна. Всяка от тези фази влияе по различен начин на организма и е свързана с различни физиологични и психологически процеси.

Лунни цикли и здраве

Психолозите и лекарите отдавна забелязват, че човешкото състояние се променя по време на различните фази на Луната. Например, в определени дни можем да се чувстваме енергични и бодри, докато в други сме изморени и изтощени без видима причина. Това явление не е случайно – динамиката на нашето здраве и енергия следва цикличен ритъм, в който Луната играе важна роля.

Особено интересен е фактът, че Луната има по-силно въздействие върху жените, тъй като техните организми са свързани с месечни цикли, подобно на лунните.

Как лунните фази влияят на нашето здраве?

Новолуние – времето на отслабване и промени

Новолунието е фазата, в която Луната е невидима на небето, а енергийните ресурси на тялото са в най-ниската си точка. Това е време, когато организмът е отслабен и по-податлив на стрес и физическа натовареност. Хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като по време на Новолуние се увеличава рискът от инфаркти и инсулти.

Същевременно, това е идеален момент за отказване от вредни навици и започване на диети и процедури за прочистване на организма. Мъжете обаче често изпитват агресивност и нервност в този период, което налага допълнителни грижи за емоционалното и психическото равновесие.

Нарастваща Луна – време за нови начинания

Фазата на Нарастващата Луна е оптимална за започване на нови проекти, както в личен, така и в професионален план. Това е време на увеличаваща се енергия, когато тялото започва да възвръща своите сили. Хората могат да се възползват от този период, за да укрепят имунната си система, да изградят мускулна маса или да активират метаболизма си.

През този период се препоръчва започването на курсове за профилактика, използването на хранителни добавки и витаминни комплекси, както и практикуването на физически упражнения. Нарастващата Луна също така е подходяща за грижа за кожата, косата и ноктите.

Пълнолуние – пикът на емоциите

Пълнолунието е може би най-драматичната фаза от лунния цикъл. По това време усещанията и емоциите са по-интензивни от обикновено, а психиката става по-крехка и уязвима. Често срещани са случаи на безсъние, силно емоционално напрежение и дори странни или нехарактерни действия.

В този период е добре да се избягват сериозни конфликти и стресови ситуации, тъй като те могат да доведат до негативни последици. По време на Пълнолуние е по-вероятно да настъпят автомобилни инциденти поради повишената емоционалност на водачите. Освен това, резултатите от изследванията показват, че съсирването на кръвта се влошава, затова хирургическите интервенции трябва да се отложат, ако е възможно.

Намаляваща Луна – време за анализ и лечение

Фазата на Намаляващата Луна е подходяща за анализиране на постигнатите резултати и за започване на лечение на хронични заболявания. Това е моментът, когато тялото започва да се освобождава от натрупаните токсини и да се възстановява от заболяванията. По време на тази фаза, е добре да се съсредоточите върху поддържането на здравословен начин на живот и премахването на вредните навици.

В този период метаболизмът се забавя, затова е препоръчително да се консумира по-лека храна, предимно растителна, и да се пие много вода, за да се подпомогне изчистването на организма от токсични вещества.

Живот в хармония с Луната

След като разгледахме влиянието на лунните цикли върху човешкото здраве, можем да заключим, че животът в съответствие с тези фази може да помогне за поддържането на добро физическо и психическо здраве. Планирането на ежедневните активности, съобразено с Луната, може да доведе до по-добри резултати в работата и личния живот, а също така да спомогне за поддържането на високо ниво на енергия и жизненост.

Използването на лунния календар в грижата за здравето ни не е просто модна тенденция, а начин да се върнем към естествения ритъм на природата и да се свържем по-дълбоко със себе си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари