Лора Георгиева: Държавата бездейства при нарушаването на правата на превозвачите на границата

2
Около 1 милион камиона са преминали границата миналата година, много от тях – принудени да ползват частни паркинги
Около 1 милион камиона са преминали границата миналата година, много от тях – принудени да ползват частни паркинги

Без ДДС в държавния бюджет – скрита камера разкрива нарушения на паркингите на границата

Проблемът с паркингите на границата – нерешен от десетилетия, с риск за международните превозвачи.

Въпросът кой допуска превозвачите да бъдат принуждавани да спират на частни паркинги на границата с Турция продължава да стои на дневен ред, без решение на хоризонта. Правният експерт от Антикорупционния фонд Лора Георгиева коментира темата в студиото на „Здравей, България” по NOVA, като подчерта, че този проблем не е нов и се задълбочава с годините.

Георгиева посочи, че подобни практики вече се пренасят и на границата с Румъния. По нейните думи, държавата проявява пълно бездействие, позволявайки тези ситуации да се развиват пред очите на органите на реда.

Проблемът с частните паркинги на границата с Турция съществува от десетилетия”, каза Георгиева. „Този модел вече се е разпространил и на други места, като границата с Румъния, където подобни схеми се прилагат.

Според нея, освен високите такси за паркинг, които чуждестранните превозвачи са принудени да плащат – три пъти по-високи от тези за българските камиони – има и сериозни нарушения с данъците. Липсва внасяне на ДДС в държавния бюджет, а записите от скрити камери ясно показват как касовите бележки не отговарят на законовите изисквания.

Правният експерт отбеляза още, че МВР също носи отговорност за тези нередности, тъй като полицаи съдействат на тези незаконни практики, вместо да ги предотвратяват.

Миналата година през границата са преминали около 1 милион камиона, което подчертава мащаба на проблема”, добави Георгиева. В икономически анализ, базиран на официални данни, става ясно, че тези паркинги и незаконните такси представляват сериозна заплаха за международните транспортни фирми и техните операции през България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Гърни Спасовски
    Не знам за какви дереджета говориш скапаняк нещастен, но Румъния винаги е била на километри зад нас по всичко, едва в последните 10 години, когато туриха американски балистични ракети на своя територия, милиарди чужди инвестиции изведнъж им се изсипаха и успяха да отлепят дъното и да си оправят пътищата. Този период съвпадна и с възкачването на власт на българоубийците от ГЕРБ, създадени официално от немско-американската фондация "Конрад Аденауер". Иначе в просперираща Румъния един шпек салам още през 2021 беше 100 леи килограма.
  • 0
    8
    Запознат бесарабски гей
    Нека благодарим на бкп/бсп, за нататрузената "демокрация" по евроГейски образец. Ако "прехода" в България не бе мирен, а беше пусната малко кръвчица през 1989г., днес щяхме да сме поне на дереджето на Румъния и нямаше да има корумпирани отрепки като простото,ококореното,мазното кафенце и насрания гном
  • 5
    7
    Ruse
    Има една поговорка: Каквото си направиш сам никой друг неможе да ти го направи. Тук немога да разбера за какво са жалвате, разследванията бяха направени още миналата година, а ние си избрахме пак същият кмет и то с огромна разлика. Въпреки, че всички знаем за този проблем, въпреки че са говори за втора заплата на кмета от паркинга, която получава. И дори като го има този паркинг, пак има опашка пред границата от около 50 ТИР-а. И когато реших да питам полицията, която регулира трафика следобед цяло лято, защо има тирове в едното платно, въпреки паркинга. Отговора беше, че решенията се взимат отгоре. Кой е този отгоре и те незнаят :)
  • 3
    6
    az
    Само премиер министъра (много са послените години) не са информирани, че следствие наКОВИД 1,2,3 и войната (без значение по пътищата или в Украйна) трафика по националналта пътна мрежа е брутален. Настилкта повсеместно не издържа. АПИ и Господ не може им помогне, даже и Бойко. Та прост въпрос... За к'во дебнем някакви точки по гранците, като всичкото инфраструктура отива на разпад????
  • 2
    5
    Запознат
    Нека благодарим на бкп/бсп, за нататрузената "демокрация" по руслямски образец. Ако "прехода" в България не бе мирен, а беше пусната малко кръвчица през 1989г., днес щяхме да сме поне на дереджето на Румъния.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари