Летяща количка за пазаруване

0
Устройството може да пренася товари през стълби и препятствия
Устройството може да пренася товари през стълби и препятствия

Устройството може да пренася товари през стълби и препятствия

Екип от изследователи от Националния университет за науки и технологии в Сеул представи иновативен транспортен дрон, който се отличава със способността си да поддържа хоризонтално положение по време на полет благодарение на няколко гъвкави ротора и система за самокоригиране.

Прототипът, наречен Palletrone (комбинация от думите "палета" и "дрон"), разполага със специална платформа за товари и се управлява с минимално усилие от страна на оператора чрез дръжка, наподобяваща тази на обикновена количка за пазаруване.

Успешни тестове с впечатляващи резултати

По време на демонстрацията екипът показа как устройството успешно преодолява стълби и различни препятствия, като същевременно поддържа товара в стабилно положение благодарение на специален алгоритъм за оценка на центъра на масата.

"Palletrone може да бъде повече от летяща количка за пазаруване", споделя преподавателят по проектиране на механични системи Лий Сунг-джей.

Ограничения и бъдещи приложения

Текущият прототип е тестван успешно с товари до 3 килограма. Въпреки това ограничение, технологията за поддържане на хоризонтална стабилност открива нови възможности за транспортиране на чувствителни и чупливи товари.

Визия за бъдещето

Изследователският екип вече работи върху разширяване на приложението на технологията в няколко направления:

  • Автономни "летящи таксита" за транспорт на пасажери
  • Дронове със система за смяна на батерии по време на полет
  • Специализирани доставки на медицински консумативи и храни
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари