Летните жеги си отиват, идват дъждове

3
Георги Рачев прогнозира промяната на времето през следващата седмица
Георги Рачев прогнозира промяната на времето през следващата седмица

Георги Рачев прогнозира промяната на времето през следващата седмица

Професор Георги Рачев прогнозира горещо време до вторник, след което се очакват обилни валежи. Според климатолога, високите температури ще продължат още пет дни, като следобедите ще бъдат задушни и топли. Валежите обаче ще се увеличат от сряда нататък, като вероятността за дъжд през уикенда, понеделник и вторник е малка. Проф. Рачев посочи, че от сряда до четвъртък се очакват повсеместни валежи в страната.

„Във вторник вероятно ще приключим с много горещите дни, като температурите ще се нормализират и ще варират между 29 и 34 градуса. Сутрините също ще станат по-свежи“, коментира той.

До вторник, валежите ще бъдат основно в планинските райони, Южна и Югоизточна България, както и по Черноморието, но интензивността им няма да бъде голяма. За периода от сряда до следващата сряда, температурите в София ще се понижат до 28-29 градуса, като минималните стойности в някои квартали на столицата ще достигнат 16-17 градуса.

Климатологът подчерта, че началото на септември ще донесе "прекрасно време за тази част от годината", идеално за почивка на море. Според него, морската вода ще запази температурата си между 27 и 29 градуса, като поне първата половина на септември ще бъде „разкошна“, без да се очакват сериозни застудявания и бурни промени.

Проф. Рачев добави, че септември ще бъде по-топъл и по-сух от обичайното, като есента също ще бъде по-топла и с по-малко валежи от нормата.

Той също така изрази загриженост относно недостига на вода в много населени места, които ще продължат да страдат от временен или постоянен режим. По отношение на реколтата, сушата е довела до значително намаление на добивите на царевица и слънчоглед в България и Румъния, като падналите валежи не могат да компенсират загубите.

За подробна прогноза за времето през следващите две седмици в различни градове, вижте видеото към материала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    байгън
    Рачев не познава само Минчо Празников познаваше
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари