Летен бум в Приморско

10
30% увеличение в броя на почиващите за първи път от десетилетие
30% увеличение в броя на почиващите за първи път от десетилетие Снимка: Facebook

30% увеличение в броя на почиващите за първи път от десетилетие

Приморско отбелязва внушителен ръст на туристите това лято – цели 30%, което е първият подобен успех за последното десетилетие. Морското градче се е превърнало в предпочитана дестинация за почивка и причините за този подем тепърва ще се анализират, както и ефектът му върху местната икономика.

Снимки на препълнените плажове бързо се разпространяват в социалните мрежи, а положителните отзиви не закъсняват. Танкови – едно семейство, което всяка година избира Приморско за своята почивка, споделя впечатленията си.

„Видимо повече хора има в сравнение с предходните години. Градът е чудесен, водата е кристално чиста, а времето просто прекрасно,“ споделя Костадин Танков.

„Особено подходящо е за деца – няма хаоса на Слънчев бряг,“ допълва съпругата му Поля Танкова.

Чехкинята Наталия, която посещава Приморско вече девет години със своята дъщеря, е също толкова впечатлена: „Погледнете – чист плаж, добра храна, много хора – защо не? Аз харесвам хората. Затова идвам тук всяко лято,“ казва тя.

През обедните часове е истинско предизвикателство да намериш свободно място на плажа, а това естествено довежда до пълни барове и кафенета в района. Иван Тодоров, барман в един от популярните заведения, потвърждава, че бизнесът процъфтява: „Кафетата и фрапетата се поръчват постоянно, а коктейлите също вървят отлично. Хората се забавляват, а ние се стараем да допринесем с добро настроение и комфорт.“

Хотелиерите също отчитат силен сезон и твърдят, че броят на нощувките вече надминава нивата от 2019 година – периодът преди пандемията. Николай Николов от Туристическата камара на Приморско споделя: „От 10-ти юли до днес свободни места няма. А за септември – традиционно резервациите се правят в последния момент, тъй като хората предпочитат първо да видят прогнозата за времето.“

Приходите от туризма са важен източник на финансиране за общината, която влага тези средства в различни инициативи, включително фестивали, които съживяват нощния живот на града, както и в благоустройствени проекти. Кметът на Приморско, Иван Гайков, разкрива плановете за бъдещето: „Работим върху изграждането на важни инфраструктурни проекти като подходи към плажовете и крайбрежни алеи. Предстои и създаването на красив парк на носа на полуострова – стратегическо място за нашия град.“

Въпреки увеличението на туристите, бизнесът все още не вижда значително повишение на приходите. Здравко Василев, представител на местния бизнес, коментира: „Нискокатегорийните заведения, като баничарници, не създават продукт с висока добавена стойност. Тези обекти не плащат данъци или осигуровки, което не е добре за бизнеса и икономиката на града.“

Хотелиерите и ресторантьорите настояват за облекчаване на административния натиск върху по-големите заведения и хотели, както и за по-активни усилия в обучението на кадри в туристическия сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Въпрос
    А колко е един бургер на гръцкото мутроморие?! Без пари ще кажеш, да ти повярвам ... хахахаха
  • 1
    5
    Largo
    Нали нямало хора а сега имало ми кво ревът бе, никога на бг.лайноморието на Поморие един бургер 16 лв.а мерси те затова хората масово бягат на вън . Само бойкот на бг.туризма защото е тероризъм и печалбарщина
  • 2
    4
    Лъки
    Пълно е роми страшно е !
  • -1
    3
    123
    Мега див, мега селски курорт. И бая уклонисти от укронацистката "армия" се укрива там. По просто място за море няма. Обзор с неизмазаните си къщи също е мега селска поста.
  • -6
    2
    Георги Илиев Митев
    Бившият град на свърталището на комунистите от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков . Там всяка година имаше конгрес на младежта и студентите от всички комунистически държави. Очевидно е, че и до ден днешен жителите се любуват от това им минало спомогнало за реклама и развитие на селото им и мамят истинските демократи и репресираните по политически причини от бившите и настоящите комунисти и " деца на социализма " българи от български произход .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари