Лена Бориславова: Ако бъде входирана кандидатура за главен прокурор, ще подадем жалба към КС

2
Според Бориславова процедурата за избор на главен прокурор е нелегитимна
Според Бориславова процедурата за избор на главен прокурор е нелегитимна Видео: NOVA

Според Бориславова процедурата за избор на главен прокурор е нелегитимна

От коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха намерението си да подадат жалба до Конституционния съд, ако бъде официално входирана кандидатура за главен прокурор. Това заяви Лена Бориславова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Според нея процедурата за избор на главен прокурор, която беше стартирана, е нелегитимна.

Бориславова обясни, че в случай че се съберат 48 подписа на народни представители, ще бъде възможно да се внесе искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредбите. Това би могло да доведе до временно спиране на процедурата до произнасянето на магистратите.

„Ако наистина има прокурори, които решат да участват в тази процедура, ние ще съберем подписи и ще внесем искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредбите, свързани с това дали този Висш съдебен съвет има правото да избере нов главен прокурор за следващите седем години. Изчакваме да видим дали ще има кандидати. Ако не се появят такива, процедурата ще трябва да бъде рестартирана,“ заяви Бориславова.

Тя подчерта също така, че е важно ново Народно събрание да осигури подкрепа за предложените законодателни промени, които касаят именно процедурата за избор на главен прокурор.

В допълнение Бориславова коментира и подкрепата на ПП-ДБ за Закона за адвокатурата. По думите ѝ, коалицията подкрепя 95% от текстовете в законопроекта, но има четири параграфа, които според тях не отговарят на европейското законодателство и стандартите за справедливост. Именно тези параграфи са причината ПП-ДБ да подкрепи ветото на президента върху законопроекта.

„Заради тези четири параграфа ще подкрепим ветото на президента. Няма никакви пречки те да бъдат гласувани и изменени според предложенията, които сме направили,“ добави тя.

В края на изказването си Лена Бориславова засегна и политическата стратегия на ПП-ДБ, като подчерта, че коалицията този път ще предложи на избирателите управленска формула с надпартиен премиер, който ще търси подкрепа около програма, смятана за важна от всички в коалицията.

„Нужен е нов подход, и такъв поставяме на масата. Не настояваме за министри, нито за наш кандидат за премиер,“ завърши тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Прокурор
    Крайно време е да повдигнем обвинение срещу мустакатата сороспия ЕугЛена за измами в съучастие с интимния си партньор Кирчо Простото
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари