Лекарят на Жак Ширак: Яжте, пийте и живейте добре!

0
Световноизвестен онколог разкрива тайните на превенцията срещу рака
Световноизвестен онколог разкрива тайните на превенцията срещу рака

Какво съветва един от най-популярните онколози във Франция

Водещ френски онколог споделя житейски съвети за превенция на рака.

Професор Давид Хаят, когото във Франция наричат "господин Рак", разкрива своя поглед върху борбата със заболяването след половин век професионален опит. През 2000 година именно той предлага на тогавашния френски президент Жак Ширак създаването на национален план за борба с рака, определяйки заболяването не само като здравен, но и като политически проблем.

Превенцията като ключов фактор

"Яжте, пийте и живейте добре”, съветва професор Хаят, който след близо половин век работа с рака споделя, че истински хранителен режим срещу него няма, но определени навици в начина на хранене и на живот могат да държат болестта далеч от нас.

"Ракът, за съжаление, е един от най-големите бичове на човечеството, но в същото време е тема, по която науката, медицината и политическите ангажименти работят толкова много, че наистина има реални причини да се надяваме, че един ден ще можем да го изкореним", сподели пред NOVA професор Хаят.

Политическото измерение на борбата с рака

"Значението на превенцията често се омаловажава, преди всичко по политически причини. Управлението на едно правителство или законодателна власт трае 3-4-5 години, а периодът от инвестицията на пари за превенция до момента, в който ще имате по-малко ракови заболявания за лечение, е 15-20 години", обяснява професорът.

Индивидуален подход към заболяването

"Когато започнах кариерата си, преди почти 50 години, казвахме рак. През 2000 година разбрахме нещо много очевидно - ракът на гърдата, ракът на дебелото черво или на белия дроб не се държат по един и същи начин", казва професор Хаят, добавяйки, че във Франция годишно има 420 000 нови случая, които представляват 420 000 различни вида рак.

Съвети за здравословен начин на живот

Относно превенцията, професор Хаят подчертава, че няма конкретна противоракова диета. "Въпреки че написах книга за диетата против рак, в нея обясних, че такава не съществува, противно на това, което обясняват всички гурута", споделя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари