Лекар от Русия намери дом в Русе, но се бори с тежка бюрокрация

0
Бюрокрация пречи на руски лекар бежанец да практикува в България
Бюрокрация пречи на руски лекар бежанец да практикува в България Снимка: личен архив

Бюрокрация пречи на руски лекар бежанец да практикува в България

Владимир Шурупов, руски лекар бежанец, бягащ от войната в Украйна, се сблъсква с непреодолими бюрократични пречки при опита си да приравни дипломата си и да започне работа като лекар в България. В интервю за Българското национално радио (БНР) Шурупов разказа за унизителните и сложни процедури, през които преминава, за да получи бежански статут и да бъде допуснат до приравнителни изпити.

Историята на д-р Шурупов

„След като започна войната в Украйна, със семейството ми напуснахме Русия. Преминахме през дълъг и труден път с ДАБ (Държавна агенция за бежанците) за получаване на бежански статут, но това е друга голяма история“, споделя д-р Шурупов. Той е инвазивен кардиолог и анестезиолог с над 15 години опит, завършил Медицинския университет през 2004 година в Русия и има защитена дисертация по кардиология.

Пречки в приравняването на дипломата

След успешното полагане на изпит по български език и медицинска терминология, д-р Шурупов получава предложение за работа в болницата в Русе, където живее. Въпреки това, той не може да започне работа като лекар поради невъзможността да приравни дипломата си. Проблемът е специфично искане от Министерството на здравеопазването, което той не може да изпълни.

„Министерството има списък с документи, които всеки чужденец трябва да предостави, за да го допуснат до държавни изпити. Това са Хирургия, Вътрешни болести, АГ, Инфекциозни болести, Педиатрия и Хигиена. Аз предоставих тези документи на МЗ. В дипломата ми има информация за дисциплините, които съм изучавал в Медицинския университет и техния хорариум. Но аз, вместо да седна и да се подготвям за приравнителните изпити, се опитвам едва ли не да докажа, че съм лекар, за да ме допуснат до тези изпити“, обяснява Шурупов.

Бюрократични изисквания

Според д-р Шурупов, проблемът произтича от липсата на информация за „извънаудиторни часове“ в неговата диплома, изискване, което в съвременните дипломи се вписва, но в неговата година на завършване това не е било практика. Опитите му да получи такава справка от Университета в Русия са били безуспешни.

„Никой не ми обясни какво всъщност са 'извънаудиторни часове като самоподготовка', каквато информация искат от мен от МЗ. Не знам точно какъв документ трябва да се приложи, може би нещо от типа пак на някаква академична справка, но аз не мога да я взема вече от Руската федерация, защото съм в България със статут на политически бежанец. Не мога да се върна в Русия“, обяснява той.

Очакване на отговор

Д-р Шурупов е изпратил писмо до министъра на здравеопазването на България, в което обяснява невъзможността да предостави изискания документ. Сроковете на Министерството са два месеца, след което процедурата по заверка на документите трябва да започне наново, ако отново иска да подаде документи за приравнителни изпити.

„Сега чакам отговор от министъра, но съм отчаян, защото съм човек с медицинско образование, но сега се оказва, че опитът ми повече от 15 години е напразен. Не мога да го упражнявам тук заради справка за 'извънаудиторни часове', която няма как да взема от Русия“, споделя той.

Липса на официална позиция

До момента няма официална позиция от Министерството на здравеопазването по случая на д-р Шурупов. Неговата история е пример за предизвикателствата, пред които са изправени много бежанци, опитващи се да се интегрират и да допринесат за обществото в новата си страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    До 3
    Съгласен с теб,но виж,копейките не са....
  • 2
    10
    daskal
    И защо обръщаме в случая всичко на политика? Той няма ли право да избере къде да живее и работи? Ако не - защо? Ценен кадър ли е - квалифициран специалист в изключителна област?! Нужен ли е на обществото ни? Какъв Путин, какъв Зеленски, какви пет лева?!
  • 1
    9
    Куролап Зеленски
    Шурупов,защо не си на фронта да ме браниш ??? Какъв уй дириш при Пенчу Лесбиеца ???
  • 1
    8
    Путин Хуйло
    Както веднага можете да се досетите,аз съм третополовия некъпан травестит който е писал коментари 3 и 4 и 7. Защо заработвам така ? Защото вече дори изпадналите УСраински тираджии не ми дават да им правя свирки и давам екстра смени за ДПС и ДеБелян! Иначе тоя лекар да ходи на фронта да брани Харков,че на зеления още съвсем малко му остана преди да го обесят!
  • 3
    7
    птица
    Тази история я чуваме поне за 2 път тук. За мене лично, българите ги е страх да заемат позиция, да не излезе пред кремълското джудже, че са защитили руснак. Човекът има и защитена степен, уж имаме нужда от квалифицирани кадри, а май нямаме. Знам за още един случай, лекарка софиянка беше последвала мъжа си в Русе, ма не - един и иска пари за да специализира, друг друго, писна и на жената, издържа конкурс е Германия, дадоха и стипендия и все 5 членно семейство се ометоха от Русе и не се обаждат дори. .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари