Лавина отне живота на две момичета в Словакия

0
Проливни дъждове предизвикаха лавина, която удари туристически заслон
Проливни дъждове предизвикаха лавина, която удари туристически заслон

Проливни дъждове предизвикаха лавина, която удари туристически заслон

Двама туристи загинаха, а най-малко четирима бяха ранени в словашката планинска верига "Белински Татри". Трагичната развръзка беше следствие от лавина, предизвикана от проливни дъждове, съобщи ТАСР.

Жертвите са две млади момичета, като едното от тях е било чехкиня, потвърди Министерството на външните работи на Чехия. "От нищото се изсипа ужасен проливен дъжд, въпреки че целият ден беше слънчев," заяви кметът на "Ждиар" Павол Бекеш пред телевизия Markíza.

Лавината е ударила обикновен дървен заслон около обяд. Група от около 16 туристи се е подслонила там, след като времето внезапно се е променило. Въпреки високите температури през последните дни, метеорологичната служба издаде предупреждения за бури за повечето области на Словакия на 11 юли. Дъжд валя и в Татрите, популярна туристическа дестинация в Северна Словакия.

Заради дъжда се наложи да бъде обявена извънредна ситуация в "Ждиар". Според кмета нивото на реката бързо се е повишило пред очите на хората. Местните първи се притекли на помощ на туристите, но реката и падналите дървета първоначално ги затруднили да достигнат до групата.

В спасителната операция участваха планински спасители, които постепенно бяха изпратени на мястото с помощта на хеликоптер, а на мястото пристигнаха и две линейки и два хеликоптера. Сред ранените има и чешки туристи.

По време на спасителната операция спасителите получили още една молба за помощ от чешки турист с наранен глезен. Той се е намирал в района на "Широкото седло". Пострадалият турист бил транспортиран със самолет до устието на "Монкова долина", откъдето продължил на собствен ход.

Подробности за спасителната операция

Властите в Словакия обявиха, че след инцидента ще бъдат взети допълнителни мерки за безопасност в планинските райони, особено по време на сезоните с повишен риск от природни бедствия. Въпреки това, туристите се призовават да бъдат изключително внимателни и да следят прогнозите за времето, преди да се отправят на поход.

Реакцията на местната общност

Местната общност в "Ждиар" е силно засегната от инцидента. Много от жителите изразиха съчувствие към семействата на загиналите и пострадалите. "Тази трагедия ни напомня колко непредсказуема и опасна може да бъде природата," сподели един от местните жители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари