КЗП предупреждава за заблуда с поръчки на "мистериозни кутии" в интернет

0
Потребители плащат за скъпа техника, получават евтини стоки
Потребители плащат за скъпа техника, получават евтини стоки Снимка: Асен Игнатов / Архив

В социалните мрежи тече реклама, показваща хора, получили скъпа техника срещу сума от 65 до 200 лева. Когато потребителят плати и получи пратката обаче, се оказва, че в нея има евтини артикули с много по-ниска стойност

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита тревожна тенденция в онлайн пространството. През последните седмици драстично нараства броят на жалбите, свързани с т.нар. "изненадващи" или "мистериозни" кутии, популярни под наименованието "The Box".

Примамливи реклами в социалните мрежи обещават скъпа техника като смартфони и лаптопи срещу скромната сума между 65 и 200 лева. Реалността обаче се оказва коренно различна - вместо очакваните луксозни устройства, потребителите получават евтини стоки на стойност, значително по-ниска от заплатената цена.

КЗП подчертава, че рекламираните скъпи продукти не са гарантирани, а се разпределят на лотариен принцип. Това означава, че шансът да получите обещаната стока е минимален.

Схемата действа чрез постоянно променящи се уебсайтове, хоствани извън Европейския съюз. Това затруднява идентифицирането на търговците и прилагането на законови мерки срещу тях. Допълнително усложнение представлява използването на множество куриерски фирми извън България за доставка на пратките.

В светлината на тези факти, КЗП настоятелно призовава потребителите да проявяват повишено внимание при онлайн покупки. Особено рискови са поръчките на стоки с неясно съдържание, неустановен произход и при неконкретни условия.

Експертите съветват да се проверява внимателно информацията за търговеца, условията за доставка и връщане на стоките, както и да се търсят отзиви от други потребители преди извършване на плащане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари