КЗП ще санкционира фирмата, която разпространява енергийния прах, рекламиран от Диона

0
Скандал с рекламиран от Диона енергиен прах води до санкция от 30 000 лв
Скандал с рекламиран от Диона енергиен прах води до санкция от 30 000 лв

Скандал с рекламиран от Диона енергиен прах води до санкция от 30 000 лв

Комисията за защита на потребителите обяви, че ще наложи глоба в размер до 30 000 лева на фирмата, която разпространява енергиен прах, рекламиран от популярната певица Диона. Причината за санкцията е, че сайтът на търговеца не предоставя необходимата информация за адреса на фирмата, както и липсата на опция за отказ от поръчката – нарушение, което е в пряко противоречие с изискванията на законодателството за защита на потребителите.

Вълна от възмущение в социалните мрежи

Рекламата на енергийния продукт предизвика масово възмущение сред потребителите на социалните мрежи. Основният проблем, който разбуни духовете, е начинът, по който продуктът се представя. Потребителите остро реагираха срещу това, че консумацията на продукта наподобява прием на наркотично вещество, което допълнително подхранва негативния образ на рекламата.

Особено внимание привлече фактът, че лицето на рекламата е певицата Диона, която наскоро бе задържана за шофиране под въздействието на наркотично вещество. Въпреки че звездата има голяма аудитория сред младите хора, изборът ѝ да популяризира такъв продукт предизвика множество негативни коментари и доведе до призиви за сваляне на рекламата.

Сигнали към институциите и липса на отговор от здравните власти

Според информация от Комисията за защита на потребителите, сигналите за проблемния продукт и рекламата му не са новост. Още преди месец институцията е изпратила сигнал до Министерството на здравеопазването относно състава на енергийния прах, но към момента няма официален отговор от здравните власти.

Паралелно с това, потребителите продължават да изразяват своето недоволство и да сигнализират институциите за потенциалните рискове от продукта. Някои от тях настояват прокуратурата да се намеси и да предприеме по-строги мерки срещу фирмата и лицата, участващи в популяризацията на продукта.

Гневът на обществото: Морални и етични въпроси

Социалните мрежи се превърнаха в основен канал за изразяване на недоволство срещу рекламата. Потребители обвиняват певицата Диона, че като публична личност трябва да показва отговорност и да отказва участие в кампании, които могат да нанесат вреда на общественото здраве и морал. Един от коментарите в Instagram изразява остро възмущение:

„Уважаема „известна”, обръщам се така, защото не Ви познавам, нито творчеството Ви, но очевидно се радвате на популярност. Като пряк участник в творческия „елит” на страната ни би следвало да откажете участие в реклами с подобно съдържание, още повече в личния Ви профил. Всичко това, разбира се, би се случило, ако имахте елементарна „хигиена” на поведението, която е очаквана и от публични личности. П.С. Успокоихте ме, че не е това, което съм си помислила. Но, за сметка на това, дозирате с лекота „напитката”...“ – пише потребител в Instagram.

Този вид коментари разкриват дълбоките етични въпроси, свързани с участието на публични личности в рекламни кампании на продукти с потенциално съмнителни характеристики. Мнозина смятат, че популярни лица трябва да бъдат по-внимателни и да подбират своите ангажименти с оглед на въздействието им върху обществото.

Докато санкциите от страна на Комисията за защита на потребителите са на път да се реализират, общественото внимание остава насочено към действията на Министерството на здравеопазването и прокуратурата. Потребителите очакват по-категорични мерки, които да предотвратят подобни случаи в бъдеще и да защитят гражданите от потенциално опасни продукти, рекламирани по неетичен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    боби
    Тая ша ф ра нт ия кога ще влезе в затвора най после сега рекламира преди управляваше а-л, а готвача си по пиля автомобила и лежа в затвора
  • 10
    2
    А интернет?
    Няма ли да санкционирате, който прокламира наркотиците като нещо хубаво? А за нея самата някакво наказание?Ало, прокуратурата, до кога ще и прощавате изцепките?!
  • 14
    1
    Русенец
    Дунав мост, ама много сте зле. Заглавието ви е "КЗК ще санкционира фирмата........." Обаче в съдържанието става "Комисията за защита на потребителите" Да ви светна - КЗК е Комисия за защита на конкуренцията - съвсем различна е от Комисията за защита на потребителите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари