Куцара: Лежах 6 дни повече, ще искам по два бона за всеки ден

1
Известният затворник от град Мартен бе 22 години зад решетките
Известният затворник от град Мартен бе 22 години зад решетките Снимка: NOVA / архив

Известният затворник от град Мартен бе 22 години зад решетките

Светломир Нешков, по-известен като Куцара, официално е свободен човек след 22 години в Софийския централен затвор. Бившият затворник, който е добре познат в криминалните среди, бе освободен на 31 юли 2023 година след излежаване на присъда от 29 години и 11 месеца. Въпреки множеството присъди, наложени през годините, Нешков най-накрая се завръща към свободния живот, като не пропуска да изрази недоволството си от начина, по който беше задържан.

"Свърши се всичко най-накрая! Вече съм свободен човек. Окончателно ме освободиха на 31 юли. Взех си личната карта, отидох да ми извадят нова. Регистрирах се в бюрото по труда и при социалните," сподели Нешков пред "България Днес".

Неправомерно задържане

Нешков твърди, че е бил задържан неправомерно с шест дни над излежаната присъда и възнамерява да заведе дело за компенсация. Той ще иска по 2 000 лева за всеки ден, в който е бил в затвора незаконно. В документите, с които е бил освободен, е записано, че присъдата му е била изтърпяна, но реално е лежал повече от предвиденото.

Градският прокурор на София, Илиана Кирилова, след като се е запознала със случая на Нешков, е взела решение да го освободи окончателно. Темида вече беше постановила освобождаването му още на 21 май, но началството на затвора се противопостави, твърдейки, че Нешков има още 4 години за излежаване, тъй като не са били взети предвид дните, прекарани в ареста.

Престъпната кариера на Светломир Нешков

Светломир Нешков се оказва едно от най-познатите лица в българските затвори, след като е осъден на множество присъди през годините. Първата му присъда е наложена през 1996 година в Русе, където получава 4 години и половина лишаване от свобода. В следващите години Нешков продължава с престъпната си дейност, като получава още редица присъди от различни съдилища из страната, включително в Силистра, Ловеч, Ямбол и Велико Търново. Сумарно, наложените му присъди възлизат на близо 95 години затвор, но в България те не могат да бъдат добавени една към друга, което доведе до максималната му присъда от 29 години и 11 месеца.

Инцидентът, който го оставя за дълго време зад решетките, се случва през март 2002 година във Варна, когато при опит за кражба на автомобил Нешков и негов съучастник се сблъскват с полицията. В последвалата престрелка Нешков е задържан и осъден за опит за убийство на полицай, което значително увеличава срока на неговото затворничество.

Нова глава в живота

Сега, след освобождаването си, Светломир Нешков има нови планове за бъдещето. Той е отседнал при приятел, докато си стъпи на краката, и най-вероятно ще се занимава със строителство. Нешков вече е направил първите стъпки за интеграцията си в обществото, като се е регистрирал в бюрото по труда и при социалните служби.

През годините зад решетките Нешков се е доказал като активен участник в живота на затворниците. Той е помогнал на множество от тях с правни съвети и дори осъди България в Страсбург за лошите условия в затворите. Светломир беше и заместник-председател на сдружението на лишените от свобода, както и редактор на затворническия вестник "Затворническо право", където водеше рубрика с правни съвети.

Нешков стана известен и с предложението си за въвеждане на секс стаи в затворите, като се аргументираше с нуждата на затворниците да поддържат семейни връзки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    От Росен до Гражданин
    В България всичко е възможно може и конституционен съдия да стане за жалост
  • 10
    8
    Иванова
    Супер! "Ние данъкоплатците с радост ще платим ! Ти несъмнено си се доказал като стойностен човек, допринесъл неимоверно за развитието и просперитета на България!"
  • 10
    7
    Гражданин
    Напълно съм съгласен с писалия под № 6.Аз дори се просълзих.Даже драги Росен,считам че кмет на гр.Мартен е малко.Поне съветник по правни въпроси в МС,а след осмите избори и правосъден министър
  • 17
    6
    Росен
    Че той страхотен човек по описанието което му правите ами направете го кмет на Мартен че може и на Русе
  • 10
    5
    Петя
    Със сигурност вече има изготвен сценарий за посрещане.Първият вече е факт:Подадена ръка от приятел.По-интересен е вторият вариант:Как ще се случи планираното Възмездие?Обратно в затвора или пътуване към кв.''Чародейка" със съдействието на траурна агенция
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари