Кукленият театър в Русе отбеляза 100-годишнината от рождението на Никола Кръстев

0

Областният управител и културни дейци почетоха паметта на създателя на Кукления театър

Тази вечер град Русе се превърна в сцена на вълнуваща възпоменателна церемония, посветена на 100-годишнината от рождението на Никола Кръстев - създателя на Кукления театър в крайдунавския град. Събитието събра културни дейци, представители на местната власт и почитатели на кукленото изкуство, за да почетат паметта и приноса на този забележителен творец.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, уважи церемонията с присъствието си и отправи вдъхновяващо послание към присъстващите. В своето обръщение той подчерта непреходната значимост на Кукления театър за културния живот на града:

"Повече от половин век след учредяването на кукления театър в Русе той продължава да е сред символите на нашата духовност и еталон за културна институция, която ни предпазва от тривиалността, баналността и дори бездуховността в съвремието ни," сподели Драганов.

Той акцентира върху ролята на театъра като пазител на моралните ценности и възпитател на младото поколение, определяйки го като "невидим гарант за прогрес и благоденствие на обществото ни". Областният управител не пропусна да изтъкне уникалната способност на Държавния куклен театър в Русе да съчетава традиция и новаторство:

"Спокойно мога да заявя, че Държавният куклен театър в Русе е синоним едновременно на модерното и класическото, на новото и традициите," каза още Драганов.

В знак на подкрепа към културната институция, той увери присъстващите, че държавната политика ще продължи да бъде насочена към подобряване на условията за работа в подобни творчески средища.

Теменуга Хараланова, настоящият директор на Кукления театър, сподели своите размисли за наследството на Никола Кръстев:

"Той имаше визия и полагаше усилия за изграждане на театъра като дом за въображение и смели мечти. Днес този дом продължава да радва деца и възрастни и се е превърнал в едно пространство за докосване до чудеса и приказки," отбеляза Хараланова, подчертавайки огромния отпечатък, който Кръстев е оставил в сферата на кукленото изкуство.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, макар и възпрепятстван да присъства лично, изпрати поздравителен адрес, в който изтъкна приноса на Кръстев за обогатяването на културния живот в града:

"Никола Кръстев не просто създаде Кукления театър в Русе – той вдъхна живот на магията на куклите и театъра, превръщайки това изкуство в неизменна част от културния живот на нашия град," се казва в посланието на кмета.

Милков подчерта и ролята на Кръстев за утвърждаването на театъра като водеща сцена за куклено изкуство в страната, привличаща публика от всички възрасти.

Специален момент от вечерта беше прожекцията на редки архивни видеозаписи, съхранени от театъра, в които Никола Кръстев отправя свои речи. Тези кадри предоставиха уникална възможност на присъстващите да се докоснат до личността и визията на създателя на театъра.

Церемонията не се ограничи само до почитането на Кръстев като личност, но отдаде заслужено признание и на всички негови съмишленици, приятели, съоснователи и артисти, допринесли през годините за превръщането на Русенския куклен театър в емблематична институция за поколения зрители.

Никола Кръстев остава една от най-значимите фигури в историята на русенското куклено изкуство. Неговият път започва през 1955 година с основаването на самодейна куклена трупа, която пет години по-късно, през 1960 година, получава статут на държавен театър. Кръстев не само полага основите на институцията, но и дава значителен принос за развитието на кукленото изкуство в региона и страната. Неговата отдаденост и страст към тази кауза оставят трайна следа в културния живот на Русе и вдъхновяват поколения творци да продължат неговото дело.

Днес, 100 години след рождението му, духът на Никола Кръстев продължава да живее чрез магията на кукленото изкуство, което той е помогнал да разцъфти в град Русе. Неговото наследство е не само в създадената институция, но и в културното богатство, което тя продължава да дарява на своята публика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари