Кражбата на спестявания на възрастни хора в старчески дом остава безнаказана

4
Над 40 000 лева липсват от касата на дома в Средец, а извършителят все още не е заловен
Над 40 000 лева липсват от касата на дома в Средец, а извършителят все още не е заловен Снимка: БНТ

Над 40 000 лева липсват от касата на дома в Средец, а извършителят все още не е заловен

Кражба в дома за стари хора в град Средец остави близо 30 пенсионери без спестяванията им.

От касата на дома липсват над 40 000 лева, а извършителят на престъплението все още не е идентифициран, въпреки изминалата година и половина. За съжаление, неотдавна прокуратурата спря производството по случая, което внесе допълнително притеснение сред жертвите.

Потърпевшите пенсионери

Една от пострадалите е 92-годишната Иванка Николова, която е оставила своите спестявания в касата на дома, предназначени за нейното кремиране. "Трябва да имаме пари за погребението. Аз съм самичка, синът ми почина и снаха ми почина. Сама отделях, 10 годни съм тук, 3000 лева съм събрала", споделя тя пред БНТ.

Освен за погребения, жителите на дома събирали средства и за подаръци на рождениците.

Обстоятелствата на кражбата

Престъплението се е случило през нощта на 23 януари миналата година. Главният инспектор Милен Гайдарджиев, началник на отдел „Имуществени престъпления“ към ОД на МВР - Бургас, обясни, че извършителите са проникнали в сградата, като са срязали метална решетка на прозорец и са разбили металната касета в касовото помещение, откъдето са взели около 45 000 лева.

Липса на арести и спиране на производството

До момента няма арестувани, а производството е спряно. Жителите на дома са притеснени и споделят, че се чувстват безпомощни. "И сега ти казват, пийте една студена вода. Всички казват - вътрешни хора, ама кои са тези вътрешни. Всички са притеснени, всички говорят, ама никой не смее да каже, защото вратата отворена казват, който не му харесва, прав му път", казва Иванка Николова.

Директорът на дома

Директорът на дома, Красимира Апостолова, заяви, че е предприела всички необходими мерки, но не може да обвини никого. "Това, което се иска от мен, като директор, съм го направила. В никакъв случай не мога да си позволя да обвиня когото и да било. Нито потребител, нито служител", подчерта тя.

Прокуратурата и разследването

Главният инспектор Милен Гайдарджиев допълни, че деянието е извършено през нощта и няма свидетели или очевидци. Прегледани са множество видеозаписи и извършени анализи, но без резултат.

Ръководителят на Районна прокуратура - Бургас, Мария Маркова, обясни, че спирането на производството не означава неговото прекратяване. "Напротив, възложени са с постановлението на наблюдаващия прокурор удължаването на провеждането на оперативно-издирвателните мероприятия по установяването на извършителите на същото деяние и при събирането на достатъчно доказателства, съответно лицата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", заяви тя.

Надеждите на пенсионерите

Възрастните хора в дома се надяват на справедливост и възстановяване на техните спестявания, които сега са почти изцяло загубени. Въпреки трудностите, те се надяват на успешен завършек на разследването и откриване на виновниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    MOLI
    ,ТОЗИ ДОМ ОХРАНА НЯМА ЛИ,КАК СА СЪХРАНЯВАНИ ПАРИТЕ В ТОРБЕ ЛИ???
  • 8
    2
    Не са искали,
    затова и не са ги разкрили.Поредният случай с "мистерии"в старчески домове.Нечия схема за грабеж.На полиция и прокуратура не им се действа.Последната би могла да се самосезира.Но от толкова затлачени дела, за "дребни"суми е преценила, че не си струва.Пък и старци - кому са нужни те(те, магистратите си мислят,че ще са вечно млади и силни - смешни илюзии).
  • 10
    1
    Bahti
    Кой ги говори тия простотии на възрастни хора? Какво значи- " вратата е отворена? Кой пак се прави на много отворен? Няма ли кой да ги притисне и всичко ще си кажат! Това е вътрешен човек! Няма да е някой от Париж! Как така са откраднати? Възниква длуг въпрос- дали са били съхранявани правилно? Работете по сериозно и хванете извършитела! Не се възползвайте от безпомошноста на възрастните хора и ги ограбвате по тоя начин! Най малкото,веднага всички работещи там да бъдат уволнени и заменени с нови хора!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари