Красимир Манов: Целта беше да се откраднат парите от обществената поръчка за газохранилището в Чирен

0
Акция на Европейската прокуратура разследва „Булгартрансгаз“ и обществена поръчка за 630 милиона лева
Акция на Европейската прокуратура разследва „Булгартрансгаз“ и обществена поръчка за 630 милиона лева Видео: NOVA

Акция на Европейската прокуратура разследва „Булгартрансгаз“ и обществена поръчка за 630 милиона лева

В понеделник Европейската прокуратура проведе акция на няколко адреса в България, като един от ключовите обекти на проверката беше офисът на „Булгартрансгаз“. Новината бе потвърдена от офиса на Лаура Кьовеши в Люксембург, а подробности около акцията бяха изнесени в ефира на предаването „Здравей, България“ по NOVA.

Енергийният експерт Красимир Манов, един от подателите на сигнала за газохранилището в Чирен, разкри механизма на злоупотребите, които доведоха до намесата на Европейската прокуратура. Манов обясни, че всичко започнало с въпрос, по който експертите сезирали Народното събрание и всички компетентни институции. Единствено независимият народен представител и лидер на партия „Меч“ Радостин Василев обърнал внимание на този сигнал, като отправил въпроса към министъра на енергетиката Румен Радев.

Злоупотреба с обществена поръчка за сондажи в Чирен

Манов посочи, че основната злоупотреба се случва около обществена поръчка на стойност 630 милиона лева, която включва сондажни дейности за 223 милиона лева. Първоначално конкурсът бил спечелен от фирма, близка до Христо Ковачки, която предложила оферта за 517 милиона лева. След като тя се отказала, поръчката била поета от друга компания, свързана с „Главболгарстрой“, на стойност 630 милиона лева.

Според Манов, след като поръчката била поета от втората фирма, планът за сондажите бил преформатиран въз основа на измислено геоложко моделиране, което получило одобрение от тогавашния директор на „Булгартрансгаз“, сега министър, Румен Радев.

Красимир Манов подчерта, че според него целта на тази схема е била да се откраднат парите от обществената поръчка. „Абсолютно сигурен съм, ние експертно и професионално сме го описали това нещо. Всичко това се базира на доклад на вътрешния одитор на „Булгартрансгаз“, назначен от Владимир Малинов,“ заяви експертът.

Той разкри, че вътрешният одитор на компанията предупредил ръководството за нередностите, но в резултат на това бил уволнен. Манов изрази тревога относно потенциалните последици от изпълнението на сондажните дейности по преформатирания план. Той предупреди, че съществува риск от компрометиране на газохранилището, което би могло да доведе до инцидент с открит фонтан и възможни жертви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Показателно
    Ха, какво стана, ПеПеДеБилите явно имат за основна цел да крадат и присвояват. То от какво ли не беше, от митници, отпарите за Чирен, то не бяха пачки, булонки, картини, скъпи часовници. Интересно е, какво ще обяснят сега ПРОСТо Ииро, Йьсьн Василев - грозното лицзе на мафията, оня Мирчев, дето вижда само зулуми, но не вижда на своите съпартийци. Горкит Денков, толкова искаше човека да пътува на държавна сметка, а сега като гледам може и в парламента едвам да влязат
  • 1
    2
    Българин
    Абе какво стана с ДеБил-ПеПерастката опорка,че проверката на европрокуратурата била заради договора с Боташ ? Онова липсващо звено между човека и свинята Шиши Мирчев вчера цял ден тази фалшива новина разпространяваше,пък какво се оказа накрая....хахаха няма по жалки карикатури от Пеевски Подлоги/Доносническа България
  • 5
    1
    112
    Където и да бръкнеш винаги попадаш на хора свързани с ДС и бивши дейци на БКП ! Това е проклятието на България и това ще ни изпрати при Бангладеш !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари