Красимир Каракачанов: Гръмна още една от заложените от Тагарев мини!

24
Каракачанов обвинява Тагарев в провеждането на „тъмни“ сделки, които не само са лишени от прозрачност, но и застрашават икономическите интереси на България
Каракачанов обвинява Тагарев в провеждането на „тъмни“ сделки, които не само са лишени от прозрачност, но и застрашават икономическите интереси на България Снимка: Красимир Каракачанов / Facebook

Каракачанов обвинява Тагарев в провеждането на „тъмни“ сделки, които не само са лишени от прозрачност, но и застрашават икономическите интереси на България

Министерството на отбраната сключи договор с германската компания Diehl Defence за доставка на една батарея от зенитно-ракетния комплекс „IRIS-Т“, като общата стойност на сделката може да надхвърли 2,5 милиарда лева. България, която отдавна използва остарели системи като С200 и С300, въведени на въоръжение през 80-те години, е изправена пред необходимостта от модернизация на своите зенитно-ракетни войски.

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази своите притеснения в пост във Фейсбук, обвинявайки настоящия министър Тагарев от ПП - ДБ за провеждането на „тъмни“ сделки, които не само са лишени от прозрачност, но и застрашават икономическите интереси на България.

Според Каракачанов, проблемът е, че всичко отново се случва „на тъмно“ и при голямо бързане, без да се осигури конкурентно начало, обществена поръчка или оферти от други водещи компании. Той също така подчертава липсата на участие на българските предприятия от военно-промишления комплекс, като се правят паралели с предишни сделки за бронирани машини „Страйкър“ и 3D радари, при които милиарди левове са били насочени към чужди икономики, вместо да се подкрепят българските.

Каракачанов изтъква, че на България са необходими не една, а седем подобни батареи, което може да доведе до ангажимент за закупуване на останалите шест от същата компания, без да се проведат преговори за по-добри условия. Това би увеличило общата стойност на сделката до над 2,5 милиарда лева.

Едно от основните му възражения е, че предложените комплекси „IRIS-Т“ имат далекобойност от 40 километра, докато други западни компании могат да предложат системи с много по-голяма далекобойност и на по-ниски цени, като например американските системи „Пейтриът“ с далекобойност 150 километра или израелските с 160 километра.

В допълнение, Каракачанов посочва липсата на индустриално сътрудничество с българските компании – нещо, което според него е задължително условие при подобни сделки в страни като Гърция, Румъния и Чехия. Той критикува и начина, по който се избират доставчиците, без да се провеждат преговори за намаляване на цените, което води до ненужно големи разходи за остаряла техника.

Бившият министър също така обръща внимание на липсата на прозрачност и диалог в Народното събрание, като всичко се случва бързо и без публично обсъждане, като аргументът е възможна заплаха от Русия. Каракачанов обаче подчертава, че тези системи няма да бъдат доставени веднага, а най-рано след няколко години, което поставя под въпрос спешността на ситуацията.

Той завършва с призив към президента и новия премиер Горица Грънчарова да се намесят и да поискат обяснения от Министерството на отбраната и служебното правителство за тези спорни сделки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    20
    Запознат
    До 19 €вроатлантици са болшинството Българи, защото избраха с мнозинство правителството, което приобщи България към НАТО и структурите на Запада. Малцинство от "българите", предимно маргинали, отритнати от обществото индивиди, нереализирани неудачници, въздишат по путинярското мизерно блато, надяват се примитивната азиатска "армия на клошарите" да завладее отново Европейска България, след което да им се даде шанс за реставрация на миналото. Това разбира се няма как да се случи!
  • 6
    19
    #18
    Към настоящия момент и дата на материала, Тагарев трябваше да е осъден като национален предател и разстрелян за назидание на останалите ни лижещи американски задници „€вроатлантици“!
  • 4
    18
    Анонимен
    Към настоящия момент и дата на материала, Тагарев не е министър, а Запрянов.
  • 7
    17
    Има копелета
    В парламента които са за БЕСЕНЕ! ТАГАРЕВ БЕШЕ МАРИОНЕТКА ТОВА ИДВА ОТ ЕС.ЗАДЪЛЖАВАТ НИ ДА СИ СЪСИПВАМЕ ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА!!!ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ,А ДИКТАТ.ДА ГНИТЕ В АДА ЕВРОАТЛАТИЦИ!!!
  • -2
    16
    Bonkers
    Освен това аз съм травестит и съм написал един чаршаф пълни лъжи както ми е пълен задника с бели човечета от чеченците!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари