Край на тока от въглища във Великобритания

3
Как работещите в сектора приемат случващото се?
Как работещите в сектора приемат случващото се? Видео: NOVA

Как работещите в сектора приемат случващото се?

Докато в България продължават споровете кога и как да затворим въглищните си централи, Великобритания вече върви по пътя на пълната декарбонизация. Страната се превърна в първата голяма икономика, която напълно прекрати производството на електроенергия от въглища и започна да трансформира затворените си централи в съоръжения за съхранение на зелена енергия. Това е ключова стъпка към постигане на нулеви въглеродни емисии в енергетиката до 2030 г.

Министърът на енергетиката Майкъл Шанкс подчерта, че планът за превръщането на Великобритания в „суперсила за чиста енергия“ включва както създаване на хиляди квалифицирани работни места, така и справяне с климатичната криза. „Имаме ясен и дългосрочен план за декарбонизация на енергийното ни снабдяване до 2030 година. Вече работим върху изцяло нова енергийна инфраструктура, която ни отдалечава от нестабилните пазари на изкопаеми горива“, каза той, съобщи NOVA.

Един от ключовите проекти в тази посока е изграждането на гигантски батерийни комплекси върху затворените въглищни централи. Един от тях се намира във Ферибридж и е в състояние да съхранява достатъчно енергия, за да захрани 250 000 домакинства. Според Стив Коксън, който ръководи този проект, такива батерии са важна част от новата балансирана енергийна мрежа на страната. „Те ни позволяват да съхраняваме енергията, когато вятърът не духа и слънцето не грее, и да я връщаме обратно в мрежата“, обясни той.

Пример за успех на тази нова технология е вече завършеният проект в Солсбъри, който разполага с батерия с мощност от 50 мегавата. Текущите планове обаче са още по-мащабни – батерии с мощност от 150 мегавата, които ще могат да захранват големи райони за по-дълги периоди.

Докато Великобритания напредва с декарбонизацията, други европейски страни като Швеция, Белгия и Португалия също спряха да произвеждат електроенергия от въглища. Въпреки това, по-големи икономики като Германия все още не бързат с тези радикални промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    прочел
    Англия е изкарала блокадата на Хитлер и вълчите глутници на кюмюр.И товарните им коли са били на въглищен газ с кюмбета.Достигали са 45/50 км.в час но са се придвижвали.Англия във всеки един момент може да обърне на въглища.Англия помни и не забравя като България.Те във всеки един момент могат да обърнат задника.Така характерно явление за политиката им и интересите им.България да му мисли с тези наши "англииски възпитаници и американски от поляните събрани" по аристократизъм и цървулизъм.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари